Burse - Fonduri mutuale

Din boardul Petrom iese „cuscrul“ lui Băsescu, intră „finul“ şi „colegul“

Din boardul Petrom iese „cuscrul“ lui Băsescu,...

Autor: Andrei Chirileasa

23.04.2013, 00:07 3222

Statul şi-a numit ieri oficial noi reprezentanţi în consiliul de supraveghere al OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din România, cu afaceri de 5,8 mld. euro în 2011 şi un profit de 885 mil. euro.

George Băeşu, preşedintele ANRP, care va avea pe mână afacerea de 10 mld. euro a restituirilor, şi Lucian Dan Vlădescu, preşedintele ANRMAP, care supraveghează toate achiziţiile publice din România, vor fi „ochii şi urechile“ statului în boardul Petrom.  Băeşu este finul baronului PSD de Vrancea Marian Opri­şan, iar Vlădescu a fost coleg de facultate cu premierul Victor Ponta. Ei îi înlocuiesc pe Gheorghe „Bebe“ Ionescu, cuscrul preşedintelui Traian Băsescu, şi pe Constantin Dascălu, care au reprezentat statul în consiliul de supraveghere al Petrom, dar despre a căror activitate nu se ştie mai nimic.

Spre deosebire de OMV, unde statul austriac deţine 31,5% din acţiuni şi îşi numeşte ca reprezentanţi oameni cu mulţi ani de experienţă în business, statul român preferă să plaseze în aceste funcţii apropiaţi. Numirile statului în boardul Petrom se fac în continuare pe bază de prietenii politice.

„Eu zic că am cunoştinţele necesare despre ceea ce face Petrom şi despre care sunt interesele statului în această companie şi consider că pot reprezenta statul în consiliul de supraveghere al Petrom“, a declarat pentru ZF Băeşu.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO