Burse - Fonduri mutuale

Dinel Staicu pleacă de la SIF Oltenia după cinci ani de scandaluri. Ce lasă în urmă?

Dinel Staicu pleacă de la SIF Oltenia după cinci ani de scandaluri. Ce lasă în urmă?

Autor: Andrei Chirileasa, Roxana Pricop

19.12.2010, 23:55 165

Mandatul lui Dinel Staicu la conducerea SIF Oltenia a debutat îniunie 2006, prin înlăturarea forţată a fostului preşedinte VasileŞalapă, şi a fost presărat de numeroase scandaluri, majoritatealegate de dosarele penale în care acesta este cercetat.

Rămânerea lui Staicu în funcţia de preşedinte al SIF Oltenia afost pusă sub semnul întrebării încă din 2007, când procurorii l-aupus sub acuzare într-un al doilea dosar de fraudă, legat defraudarea cu 11 mil. euro.

Poziţia sa s-a clătinat mai puternic în iunie 2010, cândJudecătoria Sectorului 4 l-a condamnat pe şeful SIF5 la patru anide închisoare cu executare pentru fraudarea în urmă cu mai mulţiani a Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR) cu circa 5 mil.euro. CNVM l-a suspendat atunci două săptămâni din funcţia depreşedinte şi a cerut conducerii SIF Oltenia să convoace AGA pentruca acţionarii să decidă dacă-l mai ţin în funcţie, însă ceilalţiadministratori ai SIF Oltenia s-au opus.

Staicu a făcut apel împotriva deciziei la Tribunalul Bucureşti,însă noua instanţă nu doar că a menţinut sentinţa, dar a şiprelungit-o la 12 ani. După această nouă înfrângere, Staicu şi-aanunţat demisia din funcţie, însă de la 1 februarie, când i seîncheie concediul de odihnă, potrivit unei raportări transmiseBursei. Anunţul a venit cu puţin înainte ca CNVM, de această datămult mai hotărâtă, să ceară Consiliului de Administraţie al SIFOltenia demisia imediată a lui Staicu şi alegerea unui nou directorgeneral. Nici Staicu şi nici ceilalţi membri ai CA nu au putut ficontactaţi ieri pentru comentarii.

Cine va acoperi vidul de putere?

Plecarea lui Dinel Staicu de la conducerea SIF Olteniaredeschide lupta pentru dominaţie în cea mai râvnită dintreSIF-uri. Dinel Staicu a venit la putere în 2006 datorită pachetelormari de acţiuni pe care le deţinea prin interpuşi, mare partedintre ele achiziţionate chiar cu banii pe care i-ar fi luat de laBIR. El a fost de altfel primul investitor mare de la SIF-uri carea reuşit să acceadă în conducere.

În prezent, însă, nu se ştie câte acţiuni mai deţine Staicu laSIF Oltenia (oficial el deţine în nume propriu doar 261.000 deacţiuni, conform raportului anual) şi dacă odată ieşit din CA vamai avea forţa să controleze din culise conducerea SIF.

"Dinel Staicu are influenţă şi o forţă mare de negociere încadrul societăţii pentru că deţine multe acţiuni SIF5. TudorCiurezu, în prezent vicepreşedintele SIF Oltenia, va prelua cel maiprobabil conducerea societăţii după plecarea lui Dinel Staicu. Dacănoul management va reuşi să menţină atractivitatea acţiunii SIF5,atunci Dinel Staicu va fi uşor dat uitării de către investitorii",crede Mihai Chişu, broker la firma de brokeraj IFB Finwest.

Principalul adversar al lui Staicu este omul de afaceri CătălinChelu din Galaţi, care controlează circa 7% din SIF Oltenia,potrivit raportărilor de la AGA din aprilie. Chelu a mai încercatsă-l dea jos pe Staicu în noiembrie 2007, pe când el însuşi erapreşedinte la SIF Moldova (SIF2), însă nu a reuşit, după ce Staicuşi restul membrilor CA au decis suspendarea voturilor firmelor luiChelu chiar în timpul AGA. O înregistrare cu dialogul din culisepurtat atunci de cei doi a fost publicată pe internet, scoţând laiveală modul în care cei doi îşi împărţeau influenţa laSIF-uri.

Principala problemă a lui Chelu este însă că el însuşi a fostarestat în urmă cu o lună, pentru că ar fi încercat să-l mituiascăpe secretarul de stat de la Interne, Dan Fătuloiu. Deşi deţinepachete semnificative de acţiuni, Chelu şi-a mai pierdut în ultimiiani din influenţa asupra SIF-urilor, după ce a fost înlăturat şidin conducerea SIF Moldova, în 2008, prin aplicarea pragului dedeţinere.

Mandatul lui Staicu marcat şi de tranzacţiiimportante

Sub conducerea lui Dinel Staicu, SIF Oltenia a realizat exituriimportante, deşi în piaţă meritul este atribuit mai ales lui TudorCiurezu, care a fost eminenţa cenuşie a SIF Oltenia încă de laînfiinţare (el este director general adjunct al SIF Oltenia dinnoiembrie 1996), construind portofoliul actual al SIF şi gestionândprincipalele exituri.

În 2009 SIF Oltenia şi-a vândut participaţia la AutomobileCraiova către grupul american Ford pentru 18 mil. euro şi pachetulde acţiuni deţinut la Bancpost către grecii de la EFG pentru 12,75mil. euro. Anul acesta a fost mai sărac în tranzacţii, însă SIF5 aieşit de la producătorii de electrozi Elsid Titu şi ElectrocarbonSlatina (ELNG) încasând circa 6,2 mil. euro.

Alte exituri au ridicat semne de întrebare, cum ar fi vânzareapachetelor de acţiuni la producătorul de componente auto AlturSlatina (ALT) şi la producătorii de lactate Lacta Giurgiu (INEM) şiLactate Natura Târgovişte (INBO), toate trei adjudecate de CătălinChelu.

În urma acestor tranzacţii, SIF Oltenia a realizat anul trecutcel mai mare profit din istoria SIF-urilor, de aproape 190 mil. leişi a dat cele mai mari dividende de la înfiinţare, de 93 mil. lei.Titlurile SIF Oltenia au fost în ultimii ani cele maitranzacţionate de pe Bursă, deşi anul acesta au avut o evoluţie maislabă, fiind în prezent sub preţul de la începutul anului.

Vineri, acţiunile SIF5 au pierdut 2,4%, închizând la preţul de1,21 lei. Capitalizarea companiei este de 163,6 mil. euro.

"Chiar şi fără Dinel Staicu la conducere, cred că SIF Olteniaîşi va menţine primul loc în topul celor mai lichide acţiuni de laBursa din Bucureşti, poate şi din cauza inerţiei de care dau dovadăîn construirea sau administrarea propriilor portofolii de acţiuni.Competitori puternici pentru acţiuni SIF5 sunt însă acţiunile SIFMoldova, printre cele mai active SIF-uri pe Bursă în 2010, şiacţiunile Fondului Proprietatea", crede Chişu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO