Burse - Fonduri mutuale

Directorul de vânzări al Wienerberger a preluat conducerea Cemacon

10.08.2010, 23:50 236

Consiliul de Administraţie al producătorului de cărămizi CemaconZalău (CEON) a decis să-l numească în funcţia de director generalal companiei pe Ionel Stoleru, care anterior a lucrat timp de patruani ca director de vânzări, marketing şi logistică al WienerbergerSisteme şi Cărămizi România, cel mai mare jucător de pe piaţaautohtonă şi sucursala locală a celui mai mare producător decărămizi din lume.
Prin această mişcare, Cemacon încearcă să promoveze un managementperformant într-o piaţă a materialelor de construcţii puternicconcurenţială, au declarat surse din acţionariatul companiei.
Fostul director general şi preşedinte al Cemacon Ioan Crehul a fostrevocat din funcţii, poziţia de preşedinte al companiei fiindocupată de Tiberiu Stratan.
"În acest moment Cemacon are o capacitate de producţie egală cu ceaa celor trei fabrici deţinute de Wienerberger în România. Înainteveneau camioanele şi se vindeau cărămizi la uşa fabricii. Acum pepiaţa de materiale de construcţii există o supracapacitate deproducţie şi este nevoie de un management axat pe piaţă", auprecizat aceleaşi surse.
Cemacon a investit circa 17 mil. euro într-o nouă fabrică decărămizi situată în localitatea Recea care ar urma să urceproducţia fizică a companiei cu 32% în 2010, până la circa 178.000mc, potrivit bugetului producătorului de cărămizi.
Investiţiile au fost acoperite în cea mai mare parte prin creditebancare, astfel că societatea este destul de îndatorată, la 31martie datoriile totale ale Cemacon cifrându-se la
115,7 mil. lei (circa 28 mil. euro).
Veniturile Cemacon s-au diminuat cu 35% în primul trimestru, de la7,8 mil. lei la 5,05 mil. lei, iar profitul net al societăţii ascăzut semnificativ, de la 550.000 de lei la 20.800 de lei.Scăderea din primele trei luni vine după un declin al afacerilor de40% consemnat anul trecut. Firma aştepta ca veniturile să urce anulacesta cu 18,5%, la 38,4 mil. lei, iar profitul să urce cu 76%, la3,2 mil. lei.
Acţiunile Cemacon Zalău au înregistrat anul acesta una dintre celemai bune rezultate de pe Bursă, de la finele anului precedentacestea urcând cu circa 60%.
Conducerea companiei a mai decis recent să atragă circa 6,1 mil.lei (1,4 mil. euro) de la acţionari printr-o majorare de capital ceurmează să fie supusă aprobării acţionarilor. Astfel, la patruacţiuni deţinute anterior, aceştia vor putea subscrie un nou titlula valoarea nominală de 0,1 lei/acţiune.
Banii atraşi în urma operaţiunii vor fi necesari pentru capital delucru la deschiderea noii linii de fabricaţie a companiei de laRecea estimată a fi pusă în funcţiune la jumătatea lunii viitoarecu o capacitate de 750 de tone pe zi. Compania mai deţine o liniede fabricaţie de 250-300 de tone pe zi.
Ieri, titlurile Cemacon se tranzacţionau la un preţ de
0,125 lei/ac­ţiune, în scădere cu 6% faţă de cotaţia din şedinţaprecedentă. La acest nivel, capitalizarea companiei este de 30,5mil. lei (7,2 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO