Burse - Fonduri mutuale

Discursul şefului Fed a zguduit pieţele

AFP/Mediafax Foto

Autor: Adrian Cojocar

20.06.2013, 21:32 6271

Discursul ţinut miercuri de Ben Bernanke, preşedintele băncii centrale a SUA (Fed), care a pregătit terenul pentru încheierea politicii de expansiune monetară în cea mai mare economie a lumii şi pentru sfârşitul erei banilor ieftini, a produs o undă de şoc pe pieţele internaţionale, bursele şi aurul primind o lovitură puternică, în timp ce dobânzile interbancare şi randamentele la obligaţiuni au sărit brusc pe majoritatea pieţelor.

Pe fondul turbulenţelor şi al creşterii primelor de risc, statul nu a reuşit ieri să se mai finanţeze de pe pieţele externe pentru prima dată din luna august a anului trecut, respingând ofertele băncilor, leul şi-a continuat deprecierea, iar bursa de la Bucureşti a scăzut cu circa 1%. Bursele din Germania şi Franţa se corectau pe parcursul zilei cu 3,5%. Aurul a scăzut cu peste 6% şi a spart pentru prima dată în ultimii ani pragul de 1.300 de dolari/uncie (157,6 lei/gram) în timp ce cursul BNR a sărit la 4,534 lei/euro după ce pe parcursul zilei ajunsese la 4,55 lei/euro, aproape de maximul anului.

„Raliul burselor a fost susţinut până acum de expansiunea monetară din SUA şi mai puţin de cea reală din economie, iar acum sunt aşteptări ca expansionismul monetar al Fed să se încheie. Cred că în următoarea perioadă va fi volatilitate pe cursul de schimb şi pieţele de acţiuni şi o tendinţă mai degrabă descendentă“, spune Andrei Rădulescu, analist la Broker Cluj.   

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 21.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO