ZF 24

Disperare sau profit imediat: FP vinde acţiuni Petrom de 100 mil. euro

Disperare sau profit imediat: FP vinde acţiuni Petrom de...

Autor: Roxana Pricop

15.05.2013, 23:03 2127

Franklin Templeton, managerul Fondului Proprie­tatea (FP), vrea să vândă un miliard de acţiuni Petrom (1,77% din capitalul companiei), evaluate pe bursă la circa 100 mil. euro. Banii ar putea fi folosiţi pentru a finanţa răscum­părările de acţiuni.

„Decizia de vânzare arată că există o presiune uriaşă asupra Franklin Templeton pentru a creşte preţul acţiunilor FP din partea fondului american de hedging Elliott Associates, cel mai mare acţionar. Templeton trebuie să intre în graţiile acţionarilor pentru a obţine un nou mandat, mai ales că în martie 2014 va avea loc AGA de evaluare a mandatului său“, a spus analistul Mihai Căruntu, şeful departamentului de cercetare pieţe de capital din cadrul BCR.

Aceasta ar putea fi cea mai mare tranzacţie de pe bursă din ultimii doi ani.

Fondul Proprietatea a primit de la statul român la înfiinţare în 2005 un pachet de 20% din capitalul Petrom, cea mai valoroasă şi profitabilă companie din România, iar de atunci aproape o treime din profiturile fondului au venit din dividendele încasate de la Petrom. Anul trecut, ponderea dividendelor Petrom în profitul FP a fost de peste 60%.

Participaţia la Petrom este cea mai valoroasă din portofoliul FP, cu o pondere de 35% în activele de 3,5 mld. euro. Analiştii se aşteaptă ca preţul acţiunilor Petrom să crească după ce compania, alături de americanii de la Exxon, va începe să exploateze zăcământul de gaze descoperit în Marea Neagră. Anunţul de ieri al Fondului Proprietatea a luat prin surprindere piaţa, acţiunile FP au crescut cu 3,45%, iar acţiunile Petrom au pierdut 3,3%, pe o piaţă în urcare.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO