Burse - Fonduri mutuale

Dispută între brokeri: To OTC or not to OTC?

Autor: Andrei Chirileasa

21.09.2010, 23:57 72

Aprobarea de către Consiliul de Administraţie al DepozitaruluiCentral a tranzacţiilor OTC (Over The Counter - tranzacţii derulateîn afara bursei, prin negociere directă între două părţi) adeterminat reacţii puternice în rândul brokerilor, care s-auîmpărţit în două tabere, unii susţinând ideea în timp ce alţii seopun.

Brokerii băncilor mari de pe piaţă, care au printre clienţi şifonduri străine de investiţii, susţin că piaţa OTC este necesară,deoarece le-ar permite să compenseze anumite deficienţe ale Burseide la Bucureşti, cum ar fi absenţa conturilor globale. "La niveleuropean se lucrează preponderent prin conturi globale, care suntmult mai facile. Procedura noastră de a deschide un cont şi de atranzacţiona normal este foarte complicată, iar unii investitoristrăini pur şi simplu evită să vină din cauza asta. Pe aceşticlienţi îi poţi servi prin tranzacţii OTC", a declarat directorulde tranzacţionare al uneia dintre cele mai mari bănci de pepiaţă.

De altfel, printre susţinătorii proiectului în Consiliul deAdministraţie al Depozitarului sunt Rareş Nilaş, directorul BTSecurities, şi Dana-Mirela Ionescu, directorul general alRaiffeisen Capital&Investment. Proiectul a fost susţinut şi deOvidiu Sergiu Pop, preşedintele Depozitarului.

"Tranzacţiile OTC sunt ceva normal, care trebuie să existe.Banca Mondială le-a cerut în mod expres, iar în UE ele suntpermise. În acest moment suntem o piaţă închisă total, iar dacăanalizăm cererile din partea investitorilor aceste tranzacţii suntnecesare", a explicat Sergiu Pop.

Tranzacţiile OTC vor putea permite fondurilor de investiţiistrăine să cumpere acţiuni la companiile autohtone, fără să îşideschidă cont la o firmă de brokeraj locală, de la un alt fond saude la un broker, care a achiziţional anterior titlurile de la Bursăpe cont propriu. Un alt avantaj al tranzacţiilor OTC pentruinvestitorii străini este că plata acţiunilor se poate realiza şiîn valută, ceea ce ar elimina costurile legate de schimbulvalutar.

Tocmai aceste caracteristici ale tranzacţiilor OTC îiîngrijorează pe unii brokeri, care spun că investitorii mari vor fitentaţi să tranzacţioneze pe OTC, şi să evite Bursa, ceea ce arduce la o scădere şi mai puternică a lichidităţii.

"Şi aşa nu avem piaţă. Dacă mutăm şi tranzacţiile mari pe OTC,putem să ne strângem lucrurile şi să mergem acasă. Numeni nu zicesă nu se facă tranzacţii OTC, însă ele trebuie descurajateprintr-un comision mare. Altfel e clar că tranzacţiile mari se vormuta aici", susţine Octavian Molnar, directorul general adjunct alIFB Finwest şi membru în Consiliul de Administraţie al Bursei.

De altfel, mulţi dintre membrii Consiliului de Administraţie alBursei de Valori Bucureşti (BVB) consideră că înainte de luareadeciziei ar fi trebuit să existe o dezbatere publică.

"Această decizie importantă ar fi trebuit luată după consultareaprealabilă a actorilor pieţei, după realizarea unui studiu deimpact, având în vedere că suntem o societate listată. La AGA de laBVB nimeni nu a ridicat aspectele astea, deşi era locul potrivit.Eu personal, nu cred că piaţa va avea de câştigat din tranzacţiileOTC, în prima fază", a declarat lucian Isac, directorul general alEstinvest Focşani.

În ultima AGA de la Bursă, de pe 10 septembrie, acţionarii BVBau aprobat lista de candidaţi care vor fi susţinuţi pentruConsiliul de Administraţie al Depozitarului Central, pe care nu seregăsesc mulţi dintre administratorii actuali.

Stere Farmache, preşedintele BVB, susţine şi el necesitatearealizării unui studiu înainte de lansarea tranzacţiilor OTC şi destabilirea unor reguli clare de funcţionare. "Sunt de părere că oastfel de decizie trebuie bine fundamentată şi are nevoie deacordul CNVM, deoarece presupune deschiderea unei noi pieţe.Trebuie stabiliţi parametrii de funcţionare, cum ar fi frecvenţa şidimensiunea unor astfel de tranzacţii. Ele trebuie să aibă unstatut clar", a precizat Farmache.

Reprezentanţii CNVM susţin însă că în regulamentele existenteexistă prevederi care reglementează tranzacţiile OTC, nemaifiindnecesar acordul Comisiei. "CNVM a aprobat încă din 2007 codulDepozitarului Central, care cuprinde şi tranzacţiile OTC, iarDepozitarul decide când le dă drumul", a declarat Radu Toia,director în cadrul CNVM.

Una dintre îngrijorările celor care contestă tranzacţiile OTCeste că acestea vor reduce lichiditatea de pe Bursă şi, implicitcomisioanele încasate de BVB, cu efect şi asupra preţuluiacţiunilor, care sunt tranzacţionate acum pe Bursă.

"Cei care au votat sunt acţionari ai BVB. Sunt cei care au urlattotdeauna că nu creştem piaţa, însă ei şi-au urmărit acum doarinteresul propriu. E o bătaie de joc la adresa acţionarilor şi acelor care au crezut în piaţa românească", a mai declarat OctavianMolnar.

Susţinătorii proiectului spun însă că preţul acţiunilor BVBdepinde şi de nivelul de dezvoltare al pieţei, iar tranzacţiile OTCsunt necesare pentru dezvoltarea Bursei.

"Sunt unul dintre vechii acţionari şi mă interesează valoareaacţiunilor, dar nu cred că preţul poate creşte dacă nu acem o piaţădezvoltată care să ofere investitorilor toate instrumentele", aconchis Ovidiu Sergiu Pop, care conduce şi firma de brokerajIntervam.

Acţiunile BVB au câştigat ieri încă 2,6%, atingând un nou maximistoric de 39 de lei. Capitalizarea Bursei este de 70 mil.euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO