Burse - Fonduri mutuale

Dispută între CNVM şi conducerea SIF1. Supraveghetorii spun că nu sunt respectate drepturile acţionarilor, Ioan Cuzman răspunde dur

Dispută între CNVM şi conducerea SIF1. Supraveghetorii spun că nu sunt respectate drepturile acţionarilor, Ioan Cuzman răspunde dur

Ioan Cuzman, preşedintele SIF Banat-Crişana: Am primit o scrisoare semnată de doi directori ai CNVM în care aceştia susţin că fondurile nu au acţionat concertat la AGA din aprilie. Consider neavenită această scrisoare din partea CNVM pentru că nu am nevoie de recomandări despre cum să citesc legea.

Autor: Roxana Daniela Pricop

18.08.2011, 00:05 1417

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea de reglementare şi supraveghere a pieţei de capital, a atenţionat printr-o scrisoare SIF Banat-Crişana (SIF1) că a interpretat greşit reglementările pieţei de capital atunci când a decis suspendarea drepturilor de vot ale mai multor fonduri de investiţii care au solicitat majorarea dividendelor în cadrul adunării generale a acţionarilor din luna aprilie.

În replică, şeful SIF1 spune că nu are nevoie de scrisori care să îi arate cum să citească legea.

Acţiunea concertată, prevedere legislativă care dă putere SIF-urilor să suspende drepturile de vot dacă constată că mai mulţi acţionari se unesc şi susţin o strategie comună, a generat nenumărate controverse încă de la introducerea sa în 2006.

Cea mai recentă s-a întâmplat în primăvara acestui an. În martie, conducerile celor cinci SIF-uri au primit o solicitare surpriză din partea unui grup de 16 fonduri de investiţii: creşterea cu până la peste 70% a dividendelor distribuite din profitul realizat în 2010. Cele 16 fonduri sunt cei mai mari acţionari instituţionali ai SIF-urilor şi împreună deţin peste 5% din capitalul SIF, suficient cât să le permită completarea unei ordini de zi la AGA.

Două SIF-uri, SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), au introdus propunerea fondurilor pe ordinea de zi a AGA, în timp ce SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Oltenia (SIF5) au refuzat motivând că nu sunt în­deplinite condiţiile legale. Conducerea SIF1 a suspendat atunci drepturile de vot în AGA pentru grupul de 16 fonduri de inves­tiţii, motivând că acţionează concertat, şi a in­trodus "din proprie iniţiativă" majorarea cu 60% a dividendelor, de la 0,06 lei/acţiune la 0,13 lei, pe ordinea de zi a AGA din aprilie.

Potrivit unor surse de pe piaţa de capital, în urmă cu două săptămâni, şi la trei luni distanţă de la AGA de la SIF1, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a atenţionat printr-o scrisoare SIF1 că fondurile de investiţii, ale căror drepturi de vot le-a suspendat în AGA din aprilie, nu au acţionat concertat.

Surse oficiale din cadrul CNVM susţin că scrisoarea reprezintă o poziţie oficială a Comisiei cu privire la faptul că "atunci când mai mulţi acţionari se unesc pentru a cere dividende mai mari nu reprezintă o acţiune concertată".

Poziţia oficială a CNVM este o recomandare şi nu poate obliga SIF1 să acţioneze într-o anumită privinţă decât dacă această recomandare ia forma unei instrucţiuni sau dispuneri de măsuri. Aceleaşi surse din cadrul CNVM susţin că se lucrează în prezent la o serie de norme prin care SIF-urile vor fi obligate să adopte poziţii comune cu privire la convocarea AGA sau constatarea acţiunii concertate.

Scrisoarea a fost trimisă de CNVM în contextul în care SIF-urile sunt din nou sub presiunea fondurilor de investiţii care le-au cerut în iulie să convoace AGA pentru a aproba începerea demersurilor privind listarea BCR, bancă unde sunt acţionare cu 30% din capital. Unele dintre SIF-uri poartă negocieri de vânzare a participaţiei cu Erste Bank, acţionarul majoritar al băncii, şi susţin că o AGA pe subiectul listării le-ar bloca negocierile.

Ioan Cuzman, preşedintele SIF Banat-Crişana, a confirmat primirea scrisorii de atenţionare din partea CNVM: "Am primit o scrisoare semnată de doi directori ai CNVM în care aceştia susţin că fondurile nu au acţionat concertat la AGA din aprilie. Consider neavenită această scrisoare din partea CNVM pentru că nu am nevoie de recomandări despre cum să citesc legea. Dacă CNVM vrea să îşi impună punctul de vedere, poate face acest lucru prin instrucţiuni şi regulamente, nu prin scrisori", a spus Cuzman.

CNVM a lăsat pe mâinile SIF-urilor puterea de a constata dacă un grup de acţionari acţionează sau nu concertat. Astfel conducerile SIF-urilor au interpretat această prevedere în funcţie de propriile interese. Cel mai adesea, voturile acţionarilor au fost suspendate atunci când au avut loc alegeri în consili­ile de administraţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO