Burse - Fonduri mutuale

Dividendele plătite la nivel global au ajuns la aproape 500 mld. dolari în T2/2018, o valoare record

Dividendele plătite la nivel global au ajuns la aproape...

Autor: Dan Grigore Ivan

21.08.2018, 00:04 233

În Europa dividendele au ajuns la 177 mld. dolari, plus 18%, Franţa înregistrând un record.

Dividendele plătite la nivel global de companiile listate au ajuns la 497 miliarde de dolari în al doilea trimestru din 2018, în creştere anuală cu 12,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2017, potrivit CNBC care citează un raport al Janus Han­derson Global Dividend Index.

Raportul evidenţiază faptul că nivelul divi­den­delor a crescut în majo­ri­tatea regiunilor, fiind atinse niveluri record în 12 ţări, precum Franţa, Japonia sau SUA, printre cele mai pu­ternice economii la nivel mondial.

În ultimii ani, s-a observat o apreciere a profitabilităţii, o parte din surplus fiind astfel îndreptată către dividende. Mai mult, reforma fiscală a administraţiei Trump din decembrie 2017 a ajutat la mărirea marjelor nete de profit şi la aprecierea randamentului dividendelor. Scăderea poverii fiscale asupra corporaţiilor americane s-a văzut imediat în profiturile companiilor, o parte dintre ele alegând să îndrepte plusul de bani către noi locuri de muncă şi investiţii.

În Europa, creşterea a fost mai accelereată, conform datelor Janus Handerson. Dividendele totale au ajuns la 176,5 miliarde dolari, în creş­tere cu peste 18%, în trimestrul al doilea.

În Statele Unite, dividendele în aceeaşi perioadă au fost în valoare de 117,1 mi­liarde dolari.

Piaţa de capital de la Bucureşti este re­cunoscută pentru faptul că oferă printre cele mai mari randamente la dividende din lume. Astfel, în 2017 a ocu­pat chiar pri­mul loc în lume, cu o medie a randa­mentului de 7-8%, în vreme ce media euro­peană este în jur de 2-3%.

grigore.ivan@zf.ro

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO