Burse - Fonduri mutuale

Doar câţiva norocoşi au câştigat cu bursa şi fondurile mutuale în primele nouă luni: Cel mai tare fond mutual: a vândut toate acţiunile înainte să cadă Bursa şi a câştigat 16% anualizat

Doar câţiva norocoşi au câştigat cu bursa şi fondurile mutuale în primele nouă luni: Cel mai tare fond mutual: a vândut toate acţiunile înainte să cadă Bursa şi a câştigat 16% anualizat

Autor: Roxana Pricop

03.10.2011, 00:08 1845

Pariul pe acţiuni în primele trei luni din an, când Bursa a urcat cu 15%, şi intrarea pe obligaţiuni începând din aprilie, în pragul declanşării crizei datoriilor, a fost strategia care a făcut din fondul OTP Obligaţiuni performerul industriei, cu un randament de 12,35% în primele nouă luni.

Randamentul anualizat al fondului se ridică la circa 16%, fiind de 2,5 ori mai mare decât cel adus de un depozit bancar în lei deschis la începutul anului.

Fără să ştie, administratorii fondului OTP Obligaţiuni (fost Balansis) au luat în primăvara acestui an cea mai bună decizie de investiţii din rândul tuturor managerilor de fonduri de investiţii.

Ei au decis schimbarea strategiei de investiţii şi transformarea fondului diversificat OTP Balansis în fond de obligaţiuni, astfel că din martie au început treptat să lichideze deţinerile de acţiuni din portofoliul fondului. Expunerea fondului Balansis (azi Obligaţiuni) pe acţiuni era de circa 40% din active în februarie, cea mai importantă deţinere fiind Fondul Proprietatea. La finele lunii iunie, când Bursa era prinsă în corecţiile generalizate, expunerea pe acţiuni a ajuns la zero.

"Am decis ca fondul diversificat să devină fond de obligaţiuni pentru că investitorii evită să investească în fonduri cu volatilităţi ridicate, aşa cum a fost OTP Balansis. Fondurile de obligaţiuni sunt preferate de investitori pentru că sunt mai puţin volatile şi mai puţin riscante. Ne aşteptam să urmeze corecţii începând din aprilie, însă nu de amploarea celor la care am asistat", a spus Dan Popovici, director de investiţii la societatea de administrare OTP Asset Management.

Din aprilie până în prezent indicele BET, principala referinţă a Bursei de la Bucureşti, s-a corectat cu 27% (1 aprilie - 30 septembrie), după un debut în forţă la începutul acestui an.

Astfel, în primele nouă luni din an, indicele BET a scăzut cu 17,9%, cele cinci SIF-uri au pierdut peste 23% din valoare, iar Fondul Proprietatea a scăzut cu peste 32%

Mare parte din randamentul de 12,35% înregistrat de OTP Obligaţiuni s-a datorat investiţiilor în acţiuni în prima parte a anului, în particular investiţiilor în acţiunile Fondului Proprietatea (FP). Fondul OTP a cumpărat acţiuni FP încă de anul trecut, când Fondul Proprietatea nu era listat şi se tranzacţiona pe piaţa "gri" la un preţ de 0,35 lei/titlu.

Vânzarea pe Bursă a acţiunilor FP cumpărate de pe piaţa gri, i-au adus fondului un profit de circa 100%. Obligaţiunile pe care fondul OTP le-a cumpărat începând din luna mai, i-au conservat randamentul înregistrat în prima parte a anului.

Locurile al doilea şi al treilea în clasamentul celor mai performante fonduri mutuale sunt ocupate de fondurile BCR Obligaţiuni cu o performanţă de 5,71% şi fondul Certinvest Obligaţiuni cu un plus de 5,54% în primele nouă luni. La extrema opusă a clasamentului se situează fondurile de acţiuni, care au pierdut până la 28,8% (fondul Active Dinamic) în primele nouă luni.

Industria fondurilor mutuale a încheiat primele nouă luni din an cu active de peste 7 mld. lei, în creştere cu circa 30% faţă de finele anului trecut. În cele 60 de fonduri mutuale de pe piaţa locală investeau un număr de 236.876 investitori la finele lui septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO