Burse - Fonduri mutuale

Doar o dublare rapida a pretului actiunilor ar crea premisele unei stabilizari a Bursei

Doar o dublare rapida a pretului actiunilor ar crea premisele unei stabilizari a Bursei

Pe cresterea Bursei dintre anii 2002-2007, media mobila a indicelui BET din ultimele 200 de sedinte a coborat o singura data, temporar, sub valoarea indicelui. Pentru a spera la o stabilizare, indicele ar trebui sa revina din nou in preajma mediei.

10.11.2008, 18:20 25

Pentru ca Bursa sa se stabilizeze din cadere, pe termen scurt acest lucru ar fi posibil numai dupa o apreciere de doua ori a cotatiilor actuale din piata, in conditiile in care principalii indici au pierdut jumatate din valoare in ultimele luni, arata indicatorul de analiza tehnica a mediei mobile din ultimele 200 de sedinte pe principalul indice BET.

Indicatorul mediei mobile reprezinta in fapt valoarea medie pe care o ia un indice pe o anumita perioada si vazuta aceasta evolutie a mediei in timp.
Pe o perioada de 200 de zile, indicatorul confirma tendinta pe termen lung pe care o are Bursa, iar o stabilizare a pietei poate avea loc numai in conditiile in care valoarea indicelui se apropie de cea a mediei si rezista o perioada.
In prezent, media indicelui BET din ultimele 200 de zile este dubla fata de cea a indicelui, de circa 3.300 de puncte.
"Este un indicator simplu dar foarte puternic si arata destul de clar ce ar trebui sa se intample. Pentru a avea o confirmare cu privire la stabilizarea pietei, scenariile sunt ori o stabilizare pe o perioada mai lunga a Bursei ori o crestere abrupta pe termen scurt, ceea ce mi se pare improbabil sa se intample", spune Razvan Pasol, presedintele firmei de brokeraj Intercapital Invest.
Dupa cum se poate observa din grafic, pe un trend ascendent al pietei, un indice ia foarte rar valori sub media ultimelor 200 de sedinte. Pe trend descendent, indicele se situeaza foarte rar peste media mobila, iar cand acest lucru se intampla, de obicei perioada este foarte scurta.
De exemplu, pe trendul de crestere al Bursei din anii 2002-2007, indicele BET a coborat o singura data sub media ultimelor 200 de sedinte si nu a stat acolo decat o perioada de circa o saptamana.
Practic, pe trendul de crestere al Bursei, indicatorul a dat un singur semnal fals de schimbare de trend, iar pana in momentul de fata, pe trendul descendent al pietei, indicatorul s-a intersectat din nou o singura data cu evolutia in timp a indicelui BET, chiar la inceputul perioadei de scadere.
La inceputul lunii noiembrie din 2007, dupa o crestere de cinci ani a Bursei, indicatorul a dat un semnal de schimbare de trend, chiar inainte ca Bursa sa inregistreze o cadere abrupta dupa vanzarile record ale strainilor din luna ianuarie a acestui an.
Dezavantajul unei asemenea abordari este ca asteptand ca un trend de durata sa se confirme, investitorul va sacrifica o parte din randamentul pe care-l poate obtine daca intuieste perfect evolutia Bursei.
De exemplu, daca cineva vindea la inceputul anului acesta, cand indicatorul a confirmat clar inversarea de trend, investitorul ar fi pierdut deja 15-20% fata de cazul in care marca castigul exact pe maxime, dar acest sacrificiu este incomparabil mai mic fata de castigul care putea fi realizat anterior, cand preturile pe Bursa s-au apreciat in medie de peste 10 ori in intervalul 2002-2007. Cine insa a ignorat semnalul dat de media mobila la inceputul anului, a inregistrat pierderi si mai mari, de pana la 60%.
"Indicatorul tocmai asta spune. Nu trebuie sa identifici niste minime absolute si e mai bine sa astepti sa vezi tendinta de ansamblu. Poate nu trebuie sa astepti chiar 200 de zile, dar este un indicator foarte bun si de urmarit", explica Pasol.
Pentru ca istoria Bursei este una destul de scurta si avand in vedere corelarea puternica a acesteia cu bursa americana, putem face o paralela privind modul cum acest indicator a confirmat tendintele pe piata americana.
Astfel, in precedentele tendinte de scadere accentuate ale bursei din SUA, dintre anii 1974-1975, respectiv 2000-2002, in care indicele S&P a inregistrat pierderi similare cu cele recente, scaderi de peste 45% fata de maxime, indicatorul mediei mobile pe 200 de zile al indicelui S&P a urcat de patru ori peste cea la un moment dat a indicelui, in doua din aceste cazuri tendinta rezistand doar una si respectiv doua sedinte. Cel mai mult, media mobila a rezistat 25 de zile peste valoarea indicelui S&P 500, fapt ce ar fi putut sa-i determine totusi pe unii investitori sa ia o decizie gresita.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO