Burse - Fonduri mutuale

Doar trei fonduri mutuale au batut BET-ul in primele cinci luni

Doar trei fonduri mutuale au batut BET-ul in primele cinci luni
30.05.2010, 23:43 153

Omninvest si Omnitrust, cele doua fonduri adminstrate desocietatea SIRA, s-au clasat pe primele doua pozitii in clasamentulcelor mai performante fonduri mutuale in 2010, aducandinvestitorilor randamente de peste 20% in primele cinci luni. Altreilea fond, Raiffeisen Confort, a obtinut un randament de circa7%, restul de 48 de fonduri nereusind sa obtina castiguri peste celal indicelui BET.

In acelasi interval, principalul indice al Bursei s-a apreciatcu 6% dupa un prim trimestru in forta, cand principali indicibursieri au crescut cu peste 30%, lunile aprilie si mai au coinciscu corectii de amploare pe piata locala de actiuni. Astfel ca inultimele doua luni, fondurile mutuale cu expunere pe actiuni aupierdut mare parte din castigul obtinut la inceputul anului, uneledintre acestea afisand chiar randamente negative la finele primelorcinci luni.

Cu exceptia a doua fonduri: fondul de actiuni Omninvest care aincheiat primele cinci luni cu un randament de 22,07% si fonduldiversificat Omnitrust cu un plus de 21,75%. In conditiile in careperformerul anului trecut Active Dinamic a pierdut 1,23% in primelecinci luni, iar urmatorii clasati in topul celor mai performantefonduri de actiuni au castigat 5,77% in cazul fondului BT Index,administrat de societatea BT Asset Management, si 4,58% - randamentmarcat de Raiffeisen Prosper, gestionat de societatea RaiffeisenAsset Management.

"Strategia de investitii aplicata in cazul fonduriloradministrate a fost cea de a deschide pozitii short pe indiciiamericani, avand in vedere gradul mare de corelatie care existaintre piata romaneasca de actiuni si cea americana. In cazulfondului diversificat Omnitrust, mare parte din active sunt subforma de cash, fiind deschise pozitii short pe indicele americanStandard&Poors 500. Astfel am reusit sa evitam corectiile de pepiata locala", a spus Marius Olteanu, directorul executiv alsocietatii de administrare SIRA.

Indicele S&P 500 cuprinde cele mai tranzactionate 500 decompanii listate la bursa de valori din New York, iar deschidereaunei pozitii "short" pe un instrument financiar este un pariu carespectivul instrument se va deprecia in valoare intr-un anumitinterval.

SIRA este unul dintre cei mai longevivi administratori de pepiata locala, cu active nete in gestiune de circa 4,5 milioane delei (peste 1 mil. euro) de la peste 4.400 de investitori. La finelelunii aprilie administratorul detinea cota de 0,1% din piataadministratorilor de fonduri mutuale in valoare de 4,5 miliarde delei.

Societatea este controlata de grupul financiar VienaInternational Holding, care detine 65,1% din capital. Oparticipatie de 21,5% din SIRA este detinuta de Victor Baldescu,restul de capital fiind detinut de Danila Nicolae Alexandru (ruda afostului presedinte al BCR Nicolae Danila) si Vizinteanu Florinacare detin impreuna 10%. De asemenea, Daniel Danescu, fostuldirector al societatii, are o participatie de sub 1%. Omul deafaceri Efraim Naimer si Camelia Toma detin fiecare cate 50% dinViena International Holding.

La extrema opusa se situeaza fondurile Zepter Actiuni cu unminus de peste 10% si BCR Expert cu o pierdere de 9%.

Fondurile cu grad de risc scazut au adus investitorilorrandamente cuprinse intre 2% si 4,5% in 2010. Astfel, fondul deobligatiuni Orizont, administrat de societatea Aviva Investors, afost performerul fondurilor care investesc in instrumente cu venitfix, marcand un randament de 4,5% in primele cinci luni. In cazulfondului monetar Bancpost Plus, administrat de societatea EFGMutual Funds Management, luna mai a coincis cu retragerea tuturorinvestitorilor, fondul urmand sa fie retras de pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO