Burse - Fonduri mutuale

Dobândă bancară vs. randament la bursă: ce câştigi şi ce pierzi

Dobândă bancară vs. randament la bursă: ce câştigi...

Autor: Dan Grigore Ivan

17.06.2016, 00:07 4054

Un investitor pe bursă poate obţine randamente la dividende chiar şi de două cifre, însă el îşi asumă riscul unei eventuale scăderi a preţului acţiunilor care poate să anuleze dividendul şi chiar să ducă investiţia pe pierdere, în timp ce pentru depozitele bancare, riscurile sunt nule, dar dobânzile sunt spre zero.

La bancă, în acest moment, poţi să primeşti o dobândă la lei cuprinsă între 1 şi 2%. La bursă, la nivelul indicelui pentru rezultatele pe 2015 randamentul la dividende a fost de 7,9% în medie. Individual, există posibilitatea la bursă să ai un ran­dament al dividendului de 11%, dar acţiunea să scadă cu 30%.

Una dintre cele mai frumoase cetăţi din România, deschisă publicului după cinci ani de restaurare

Cele mai ieftine locuri de vis unde puteţi călători. Destinaţii impresionante, la preţ redus!

Investiţia în acţiuni la bursă aduce un câştig mai mare decât dobânda la bancă în timp, când se poate compensa cu o eventuală scădere a preţului acţiunilor cu o creştere. „Criza din 2008 a îndreptat populaţia către un profil de risc mai scăzut“, a explicat Rareş Nilaş, consultant pieţe de capital.

Petrom dădea dividende de 5-6%, dar în ultimul an acţiunile au scăzut cu 32%, la 0,24 lei. Pe de altă parte, ac­ţiunile Transgaz au crescut într-o perioadă de trei ani (iunie 2013-iunie 2016) cu 61%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO