Burse - Fonduri mutuale

Dobânzile cu minus la bonduri îi pun la grea încercare pe asigurători

Dobânzile cu minus la bonduri îi pun la grea încercare...

Autor: CătăIina Apostoiu

21.03.2016, 00:04 443
Companiile din sectorul asigurărilor de viaţă încearcă să gă­sească modalităţi de a-şi majora ratele şi comisioanele şi de a reduce nivelul dobânzilor pe care le plătesc pentru produsele de economisire în condiţiile în care acestea îşi văd profiturile ero­­date de ratele scăzute ale dobânzilor, relatează Wall Street Journal.
 
Rezultatul? Deţinătorii de poliţe vor fi nevoiţi să plă­tească mai mult sau să renunţe la beneficii.
 
Principalul vinovat: campania de şapte ani a băncii centrale americane de reducere a dobânzilor la zero având drept scop impulsionarea economiei. Companiile de pe seg­men­tul asigurărilor de viaţă se bazează pentru o mare parte din profit pe investiţiile făcute cu primele clienţilor în obli­gaţiuni până când poliţele ajung la scadenţă.
 
Acestea preferă în mod tipic obligaţiunile corporative de ca­litate, pe termen lung pentru a putea îndeplini condiţiile le­gate de siguranţa investiţiilor. În condiţiile în care Fed a înce­put să împingă ratele dobânzii în jos în 2008 pentru a salva economia din criză, şi randamentul obligaţiunilor corporative s-a prăbuşit.
 
Ca urmare, preţurile acţiunilor companiilor de asigurări de viaţă au fost puternic afectate. Acţiunile a 10 din cele mai importante companii americane de asigurări de viaţă au pierdut 12% din valoare din 2008 încoace, aproape 30 miliarde de dolari din valoarea de piaţă fiind şterse într-o perioadă în care piaţa generală a avansat cu 40%, potrivit FactSet. Totuşi, companiile americane din acest sector au o situaţie mai bună decât rivalele de peste ocean. Potrivit Moody’s Investors Service, asigurătorii din Germania, Olanda, Norvegia şi Taiwan au în faţă riscuri mult mai mari. Un factor cheie este reprezentat de capacitatea asigurătorilor de a „suporta impactul ratelor dobânzii în scădere cu deţinătorii de poliţe“.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO