Burse - Fonduri mutuale

Donald Trump a avertizat că Statele Unite pot introduce taxe vamale pentru importuri din China în valoare de 500 miliarde dolari. Bursele iarăşi s-au speriat

Conform unui sondaj al Pew Research, preşedintele SUA Donald Trump are suportul a aproximativ trei treimi din republicani când vine vorba de taxele vamale, însă la nivel total, 49% din respondenţi sunt de părere că taxele vamale nu sunt benefice pentru economie, cu patru puncte procentuale mai mult decât acum două luni.

Conform unui sondaj al Pew Research, preşedintele SUA Donald Trump are suportul a aproximativ trei treimi din republicani când vine vorba de taxele vamale, însă la nivel total, 49% din respondenţi sunt de părere că taxele vamale nu sunt benefice pentru economie, cu patru puncte procentuale mai mult decât acum două luni.

Autor: Dan Grigore Ivan

23.07.2018, 00:03 450

Bursele globale au revenit din nou în zona negativă după ce preşedintele Trump a ridicat miza şi a anunţat în cadrul unui interviu din cadrul emisiunii Squawk Box, de pe postul american CNBC, că este pregătit să meargă mai departe cu taxele vamale, respectiv până la 500 miliarde dolari.

Importurile chinezeşti către Statele Unite sunt de 505 miliarde dolari, avertismentul preşedintelui american reprezentând astfel întreaga cantitate de bunuri din China ce ating ţărmul american. Nu a fost singurul atac al preşedintelui american, care a amintit şi de importurile auto din ţările europene, care riscă să le fie aplicate o taxă de 25%, sau de politica monetară condusă de preşedintele Fed Jerome Powell, prin care se anunţă o mărire a vitezei de creştere a dobânzii-cheie, fapt ce poate încetini creşterea economică.

În celelalte tabere, pe masa cancelariilor sunt diferite variante prin care vor să îi răspundă lui Donald Trump dacă va impune taxele vamale, fapt ce face din ce în ce mai reală varianta unui război comercial, dat fiind riscul mare de a aluneca pe o spirală a protecţionismului.

În ciuda ieşirilor publice ale lui Trump, realitatea politică din Statele Unite face mişcarea una cel puţin delicată având în vedere că răspunsul statelor vizate de taxele vamele se concentrează fix asupra produselor provenite din regiunile care votează puternic cu Trump, punând astfel presiune pe nucleul dur al preşedintelui şi al republicanilor şi mai ales pe swing state-uri, cele care pot face marea diferenţă în timpul alegerilor mid-term din noiembrie.

Trump şi-a deschis multe fronturi când vine vorba de taxele vamale, nu doar cel chinez şi european. Vecinii Statelor Unite ale Americii, Canada şi Mexicul, sunt în mijlocul renegocierii tratatului NAFTA, iar preşedintele american ţine să meargă înainte cu planul său privind construirea unui zid uriaş la graniţa cu Mexicul.

Conform unui sondaj al Pew Research, preşedintele are suportul a aproximativ trei treimi din republicani când vine vorba de taxele vamale, însă la nivel total, 49% din respondenţi sunt de părere că taxele vamale nu sunt benefice pentru economie, cu patru puncte procentuale mai mult decât acum două luni.

Vineri, la nivelul Statelor Unite, indicele Dow Jones a scăzut cu 0,03%, până la nivelul puţin peste 25.000 puncte, în timp ce în Japonia creşterea a fost de 0,29%. Totodată, Europa a scăzut cu 0,15%, în timp ce indicele german DAX a scăzut cu 0,98%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO