Burse - Fonduri mutuale

Dumitru Tudor: Ultimele achiziţii ale lui Chelu la Electroargeş sunt ilegale

Autor: Andrei Chirileasa

17.03.2011, 19:14 140

Firmele Scop Line şi Goras Consulting din Galaţi, aflate îngrupul omului de afaceri Cătălin Chelu, au cumpărat marţi un pachetde 4,2% din acţiunile producătorului de aparate electrocasniceElectroargeş Curtea de Argeş, deşi CNVM a stabilit că alte douăfirme controlate de Chelu deţin concertat peste 33% din companie şisunt obligate să deruleze ofertă publică de preluare.

Potrivit legii pieţei de capital, "o persoană care, urmare aachiziţiilor sale sau ale persoanelor cu care acţionează în modconcertat, deţine mai mult de 33% din drepturile de vot asupra uneisocietăţi comerciale este obligată să lanseze o ofertă publicăadresată tuturor deţinătorilor de valori mobiliare şi având caobiect toate deţinerile acestora cât mai curând posibil, dar nu maitârziu de 2 luni de la momentul atingerii respectiveideţineri".

De asemenea, legea mai spune că "până la derularea oferteipublice (...), drepturile aferente valorilor mobiliare depăşindpragul de 33% din drepturile de vot asupra emitentului suntsuspendate, iar respectivul acţionar şi persoanele cu care acestaacţionează în mod concertat nu mai pot achiziţiona, prin alteoperaţiuni, acţiuni ale aceluiaşi emitent".

Două firme din Galaţi, Portavon şi Materra Com, aflate tot subcontrolul lui Chelu, au cumpărat la finele lunii octombrie 2010 unpachet de 35,4% din acţiunile Electroargeş pentru circa 3 mil.euro. Chelu a negat iniţial orice legătură cu aceste firme, deşi laPortavon este acţionar majoritar, cu 95%.

CNVM a stabilit în noiembrie că cele două firme acţionează înmod concertat şi le-a obligat să lanseze ofertă publică de preluarela Electroargeş în termen de 60 de zile, însă acestea nu s-auconformat. Săptămâna trecută, CNVM a sancţionat cele două firme cuavertisment şi le-a obligat ca în termen de 15 zile să depunădocumentaţia de ofertă publică.

Goras Consulting şi Scop Line sunt de asemenea printre firmelepe care CNVM le consideră ca făcând parte din grupul lui Chelu,potrivit unor ordonanţe mai vechi ale Comisiei care îl sancţionaupe Chelu, pentru depăşirea pragului de deţinere la SIF-uri. Dealtfel, tranzacţiile celor două firme la Electroargeş au fostraportate de firma de brokeraj Eldainvest ca tranzacţii realizatede persoane iniţiate.

"Ultimele achiziţii realizate de Cătălin Chelu la Electroargeşsunt în afara legii. El nu mai are voie să cumpere până ce nu faceofertă de preluare. În mod normal, aceste tranzacţii trebuieanulate. Voi solicita CNVM să blocheze decontarea acestortranzacţii", a declarat Dumitru Tudor, principalul acţionarminoritar al Electroargeş, care deţine circa 12% din acţiuni.

Acţiunile Electroargeş au scăzut în ultimele două zile cu 18%,închizând şedinţa de joi la 0,78 lei. Scăderea a venit după cecompania a anunţat iniţial că va distribui dividende din profitulanului trecut, după care a revenit asupra deciziei şi a propusacţionarilor nedistribuirea de dividende.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO