Burse - Fonduri mutuale

După 30 de ani de contribuţii private, un român va avea în contul de pensie 17.000 €. Suma ajunge pentru patru ani

După 30 de ani de contribuţii private, un român va...

Autor: Roxana Pricop

18.11.2015, 00:06 15289
Suma medie strânsă de un român într-un cont de pensie privată, la finalul unui stagiu com­plet de contribuţii de 30 de ani, este de circa 17.000 de euro, po­tri­vit calculelor ZF. Această sumă ar fi sufi­cientă respectivului pen­sionar pentru patru ani de zile, luând în calcul că retrage în fiecare lună câte 400 de euro pentru traiul zilnic.
 
Calculele ZF sunt estimative şi nu iau în cal­cul rata inflaţiei. Calculele ZF se bazează pe faptul că pensiile private obligatorii strâng în fiecare an, începând din 2015 până în 2038, con­tribuţii de 4,5 mld. lei (1 mld. euro) şi că obţin un randament anual de 5%. De ase­me­nea, numărul de participanţi luat în calcul este de 3,5 milioane de persoane, cât este media persoanelor cu contribuţii lunare în ultimii şapte ani.
 
Valoarea sumei pe care românii o vor avea în contul de pensie privată obligatorie este dependentă de suma cu care aceştia con­tribuie lună de lună, de randamentele pe care le obţin fondurile, precum şi de costurile de administare. În acest an, suma medie brută cu care a contribuit un român care câştigă sala­riul mediu pe economie este de circa 120 de lei sau 27 de euro, adică un total al con­tribuţiilor de 324 de euro pe an.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO