Burse - Fonduri mutuale

Dupa ce au cazut cu 20% intr-o saptamana, Rekkers a reintrat la cumparare pe actiunile Bancii Transilvania

10.05.2010, 00:00 88

Directorul general al Bancii Transilvania (TLV), Robert Rekkers,a achizitionat la finele saptamanii trecute 10.000 de titluri alebancii in schimbul sumei de 17.900 de lei (circa 4.300 deeuro).

Titlurile Bancii Transilvania au suferit in ultima saptamana ocorectie mai puternica decat alte titluri, pierzand circa 20% dinvaloare ceea ce face ca performanta de la inceputul anului aactiunilor bancii sa fie una dintre cele mai proaste de pe Bursa,respectiv un declin de 16%.

Directorul bancii este unul dintre cumparatorii constanti deactiuni Banca Transilvania, el detinand o participatie de peste0,7% din capital, care este evaluata in prezent pe Bursa la 7,7mil. lei (1,8 mil. euro).

In timp ce Rekkers a preferat sa achizioneze titluri ale BanciiTransilvania, majoritatea insiderilor care au realizat tranzactiicu actiunile bancii in ultima luna au preferat sa vanda.

Astfel, tot saptamana trecuta, Doca Nevenca, persoana initiatadin cadrul bancii, a cedat in piata 43.500 de titluri la un pret de2,2 lei/actiune, in cadrul unor tranzactii in valoare de 95.700 delei (22.900 de euro).

Pe maximele de la inceputul lunii aprilie, alti insideri aibancii, precum Alexandra Bocioc, Simona Nadasan si Calin Bucur auincasat zeci de mii de euro din vanzarea de pachete la BancaTransilvania, in timp ce achizitiile persoanelor initiate inaceasta perioada au fost de mica valoare.

Scaderea puternica inregistrata de titlurile TLV din ultimaperioada vin in contextul in care saptamana viitoare este ultimadata la care actionarii societatii pot vinde titluri pe Bursapentru a nu participa la majorarea de capital derulata desocietate.

Actionarii bancii au aprobat recent majorarea capitalului socialcu suma de 391,58 milioane lei, din care 120 mil. lei (29 mil.euro) reprezinta aportul actionarilor. Majorarea se mai realizeazaprin utilizarea rezervelor constituite din profitul net realizatanterior ce vor fi capitalizate prin emiterea unui numar de 173,90milioane de actiuni noi. De asemenea, vor fi folosite primele deemisiune integral incasate in suma de 97,68 milioane lei.

Anul trecut, portofoliul de credite al bancii a crescut cu circa4,5%, in lei, la 11,5 mld. lei (2,74 mld. euro), sustinut desegmentul corporate, care a urcat cu peste 10%, la 5,04 mld. lei(1,2 mld. euro). Pentru acest an, Banca Transilvania si-a bugetat ocrestere a creditelor cu 17%, iar in primul trimestru a inregistrato crestere de 2,3%, in lei, la 12,4 mld. lei (3 mld. euro).

Banca Transilvania a raportat un profit net de 16 mil. lei (3,85mil. euro) in primul trimestru, fata de un castig de 1 mil. lei inaceeasi perioada din 2009, in ciuda avansului provizioanelor, panala un nivel de 191 mil. lei (46 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO