Burse - Fonduri mutuale

După ce au dat cu piciorul listării, SIF-urile sunt la mâna Erste pentru vânzarea acţiunilor BCR. Cât ar valora BCR în viitoarea tranzacţie?

După ce au dat cu piciorul listării, SIF-urile sunt la mâna Erste pentru vânzarea acţiunilor BCR. Cât ar valora BCR în viitoarea tranzacţie?

După ce au dat cu piciorul listării, SIF-urile sunt la mâna Erste pentru vânzarea acţiunilor BCR. Cât ar valora BCR în viitoarea tranzacţie?

Autor: Andrei Chirileasa

02.09.2011, 00:05 2205

Cele cinci SIF-uri au puţine variante pentru valorificarea acţiunilor pe care le deţin la BCR, din cauză că au renunţat în 2009 la obligaţia fermă a Erste de a lista banca pe bursă, obligaţie stipulată în contractul de privatizare, şi le-au oferit austriecilor drept de preemţiune pentru pachetele de acţiuni. Cu alte cuvinte, SIF-urile nu pot încerca să vândă altor investitori înainte să facă o ofertă către Erste.

În aceste condiţii, chiar reprezentanţii SIF-urilor recunosc că şansele de listare a BCR sunt minime, iar valorificarea acţiunilor depinde de bunăvoinţa Erste.

"Listarea BCR e puţin probabilă, însă nu imposibilă. Ca să scape de listare, Erste trebuie să caute o soluţie prin care să evite consecinţele nelistării, respectiv reinstaurarea prevederii din actul constitutiv prin care deciziile majore să nu poată fi luate cu mai puţin de 75% din acţiuni. Dacă ar cumpăra acţiunile unei singure SIF, Erste ar ajunge să deţină controlul complet, însă asta ar fi negativ şi pentru imaginea lor şi pentru imaginea SIF-ului care ar vinde. În plus, celelalte SIF-uri i-ar putea da în judecată. În cel mai rău caz, Erste face o ofertă adresată tuturor, pe care unii o acceptă, iar alţii nu", a explicat Petre Szel, preşedintele Muntenia Invest, firma care administrează SIF Muntenia.

Totuşi, SIF-urile nu au încheiate între ele un protocol de colaborare privind vânzarea participaţiilor la BCR şi nici în acordul încheiat în 2009 nu există nicio prevedere care să oblige Erste să negocieze cu toate SIF-urile. Mai mult, SIF Banat-Crişana şi SIF Transilvania sunt mai avansate în negocierile cu Erste şi ar putea primi o ofertă mai bună. Neînţelegerile dintre şefii SIF-urilor ar putea face însă ca per total tranzacţia să nu se realizeze în cei mai avantajoşi termeni pentru toate SIF-urile. Pentru că doar dacă acţionează împreună SIF-urile au un atu care-i poate determina pe cei de la Erste să urce preţul, respectiv blocarea deciziilor importante. Dacă unul trădează, celelalte îşi pierd avantajul în negociere.

Scăpată de grija listării, Erste încearcă acum să convingă SIF-urile că pentru BCR nu s-ar justifica o primă faţă de BRD, cea mai mare bancă locală listată. În prezent, BRD este evaluată pe bursă la 1,96 mld. euro, respectiv un multiplu al capitalurilor proprii (P/BV) de circa 1,45. La acest multiplu, BCR ar fi evaluată la circa 2,45 mld. euro, iar SIF-urile ar încasa câte 150 mil. euro pentru pachetele de 6% pe care le deţin.

​"În niciun moment, nu poate fi exclus din evaluarea BCR preţul de referinţă al BRD. Vorbesc despre preţul de referinţă al BRD şi nu de preţul de piaţă, care este influenţat de factori externi băncii. Comparând cele două bănci, valoarea de referinţă al BRD trebuie amendată cu unele aspecte, cum ar fi cele legate de faptul că BRD este o societate listată şi respectă obligaţiile de raportare corporatistă, de faptul că acţiunile BCR sunt legate de anumite condiţii cum ar fi de exemplu listarea băncii", a declarat Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova.

Într-adevăr, deşi BCR este cea mai mare bancă din sistem, cu 20% cotă de piaţă, BRD este cea mai profitabilă. Anul trecut, BRD a avut profit de 1 mld. lei, conform standardelor internaţionale (IFRS), faţă de 477 mil. lei în cazul BCR. Plecând de la acest aspect, analiştii băncii austriece Raiffeisen spun că evaluarea BCR ar trebui să se realizeze la un multiplu P/BV mai mic decât în cazul BRD, din cauza rentabilităţii mai reduse. Într-un raport publicat în luna iunie, ei au evaluat participaţiile SIF-urilor la BCR la 500 mil. euro şi întreaga bancă la 1,67 mld. euro, adică exact la valoarea capitalurilor proprii (P/BV de 1). Preţul final însă depinde de cât de bine vor negocia SIF-urile.

Scenariul de bază (evaluare în funcţie de BRD): valoare BCR - 2,45-2,67 mld. euro, SIF-urile încasează 735-800 mil. euro

Majoritatea evaluărilor realizate de analişti şi de SIF-uri la BCR pornesc de la multiplii la care se tranzacţionează acţiunile BRD. SIF Moldova a realizat o evaluare proprie pornind de la tranzacţia din februarie prin care BERD a vândut 5% din BRD, la preţul de 13,05 lei/acţiune. Tranzacţia s-a realizat la un multiplu P/BV (preţ raportat la activul net) de 1,593, pe baza capitalurilor proprii ale BRD calculate conform standardelor internaţionale (IFRS) la finele lui 2010 (8,19 lei/acţiune). Capitalurile proprii ale BCR la finele lui 2010 (tot pe IFRS) erau de 8,93 lei/acţiune, iar aplicând acelaşi multiplu ar rezulta un preţ de circa 14,3 lei/acţiune, respectiv o valoare a BCR de 2,67 mld. euro. SIF-urile ar încasa în acest caz 800 mil. euro pentru 30%.

În august, acţiunile BRD au scăzut puternic, iar în ultimele săptămâni s-au tranzacţionat pachete mari de acţiuni la preţul de 12 lei/acţiune, respectiv la un P/BV de 1,46. Aplicând acest multiplu la BCR ar rezulta un preţ pe acţiune de circa 13 lei şi o valoare de 2,45 mld. euro. SIF-urile ar încasa 735 mil. euro.

Scenariul optimist (pe baza ultimei oferte către salariaţii BCR): valoare BCR - 3,67 mld. euro, SIF-urile încasează 1,1 mld. euro

În acordul încheiat de Erste cu SIF-urile în 2009 se prevede că Este poate efectua în fiecare an oferte de cumpărare adresate salariaţilor BCR la un preţ pe acţiunie rezultat din înmulţirea valorii contabile a BCR pe acţiune cu multiplul de capitaluri proprii al BRD (P/BV) la care se adaugă o primă de 50%. Nu se specifică în acest caz dacă se iau în considerare rezultatele IFRS sau cele pe standardele româneşti (RAS). În cazul în care s-ar calcula pe baza rezultatelor IFRS, la preţul de 13 lei calculat pe baza multiplului P/BV actual al BRD s-ar adăuga o primă de 6,5 lei, rezultând un preţ pe acţiune de 19,5 lei şi o valoare a BCR de 3,67 mld. euro. SIF-urile ar încasa 1,1 mld. euro.

Scenariul schimbului de acţiuni BCR cu acţiuni Erste: SIF-urile pot primi între 7% şi 14% din Erste

Austriecii ar prefera varianta unui schimb de acţiuni cu SIF-urile, respectiv să le dea SIF-urile acţiuni Erste pentru acţiunile BCR. Raportul de schimb va depinde însă de evaluările celor două bănci. Un schimb de acţiuni în contextul actual ar fi interesant pentru SIF-uri, datorită faptului că acţiunile Erste au scăzut puternic în ultimele luni. Un punct de plecare pentru un schimb de acţiuni ar putea fi oferta făcută de Erste salariaţilor BCR în 2006 de a schimba 6 acţiuni BCR pe o acţiune Erste. O astfel de ofertă ar evalua BCR la circa 3 mld. euro, iar participaţiile SIF-urilor la 915 mil. euro. Dacă SIF-urile şi-ar schimba toate acţiunile BCR în aceste condiţii, ar ajunge să deţină circa 8,8% din Erste. SIF-urile ar vrea însă un raport de schimb mai bun. La un raport de 5 la 1 (o acţiune Erste pentru cinci acţiuni BCR), ar evalua participaţiile SIF-urilor la 1,19 mld. euro şi întreaga bancă la

3,96 mld. euro. În acest caz, SIF-urile ar lua 11% din Erste în schimbul a 30% din BCR. Cel mai probabil, se va merge pe varianta combinată: o parte cash, o parte acţiuni Erste.

Scenariul superoptimist (pe baza preţului plătit de Erste salariaţilor în 2006): valoare BCR - 5,15 mld. euro, SIF-urile încasează 1,54 mld. euro

În 2006, Erste a derulat o ofertă de cumpărare adresată salariaţilor BCR în care a plătit un preţ de 6,5 euro pentru o acţiune BCR celor care au dorit cash. Dacă le-ar oferi acelaşi preţ şi SIF-urilor, BCR ar fi evaluată la 5,15 mld. euro, iar Fiecare SIF ar încasa peste 300 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO