Burse - Fonduri mutuale

După dezastrul din august, fondurile de acţiuni au pierderi şi de 20%. Vor mai întoarce investitorii capul după ele?

După dezastrul din august, fondurile de acţiuni au pierderi şi de 20%. Vor mai întoarce investitorii capul după ele?

Autor: Roxana Pricop

02.09.2011, 00:07 1021

Fondurile de acţiuni au încheiat primele opt luni din an cu pierderi de până la 20%, trase în jos de corecţiile şi volatilitatea extremă înregistrate de bursa de la Bucureşti. Ultimele patru luni din an vor decide dacă cei care au preferat depozitul la bancă au fost mai inspiraţi în 2011 decât investitorii cu apetit pentru risc.

La finele lunii august, toate cele 16 fonduri de acţiuni aveau scăderi faţă de începutul anului. Cele mai mici pierderi le-au adus fondurile de acţiuni BCR Expert (-4,9%), Certinvest XT Index (-8,3%) şi BRD Acţiuni Europa Regional (-8,5%). La extrema opusă se situează fondurile Active Dinamic, BT Index Austria şi Raiffeisen Prosper, fiecare cu pierderi de circa 20% în primele opt luni din an. În acelaşi interval, indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, s-a depreciat cu 8,8%, iar indicele BET-FI, care urmăreşte SIF-urile şi Fondul Proprietatea a pierdut 15%.

Mare parte din pierderi au fost înregistrate în luna august de fonduri de acţiuni, în condiţiile în care la finele lunii iulie doar câteva dintre acestea erau pe minus de la începutul anului. Mai exact, la finele lunii iulie BCR Expert era performerul categoriei cu un randament de 8,34% pe primele şapte luni din an. În august, indicele BET a scăzut cu 10%, în timp ce fondurile de acţiuni au înregistrat pierderi cuprinse între un minim de -10,5% raportat de fondul Omninvest şi un maxim de -16% raportat de fondul Active Dinamic.

În cele 16 fonduri de acţiuni investesc 12.187 de investitori, mai puţin cu 136 faţă de luna iulie, averea totală a acestora fiind de 187 milioane de lei la finele lunii august, în scădere cu 40 milioane de lei. Faptul că din fondurile de acţiuni nu au ieşit foarte mulţi investitori într-o lună în care bursa de la Bucureşti a înregistrat corecţii puternice, arată că investitorii din fonduri au fost mai tari de nervi şi că au preferat să aştepte o îmbunătăţire a situaţiei alegând să nu îşi marcheze pierderile.

Cu toate acestea, cu un istoric negativ al performanţelor, fondurilor de acţiuni le va fi tot mai greu să atragă noi investitori. În ultimii patru ani, bursa de la Bucureşti, destinaţia predilectă de investiţii a fondurilor de acţiuni, a suferit corecţii puternice, revenirile de scurtă durată fiind rapid neutralizate de scăderi puternice. Fondurile de acţiuni trebuie să rămână investite pe Bursă indiferent dacă acţiunile scad cu 10% sau urcă cu 10%. Pentru că în ultimii ani fondurile de acţiuni nu au reuşit să îi convingă pe investitori cu randamente, acestea au devenit tot mai puţin populare. În vara anului 2007, când Bursa înregistra maxime, iar randamentele anuale urcau până la 70%, fondurile de acţiuni aveau 16.500 de investitori, de patru ori mai mulţi decât fondurile monetare. În august 2011, fondurile monetare au ajuns să aibă 115.438 de clienţi, de zece ori mai mulţi decât fondurile de acţiuni.

Fondurile monetare denominate în euro, o categorie recent apărută pe piaţă, au reuşit să atragă în doi ani peste 12.000 de investitori, număr apropiat de cel al investitorilor cu plasamente în fondurile de acţiuni. OTP Obligaţiuni, un fond care a investit în primele patru luni din an în acţiuni, pentru ca apoi să vândă acţiunile şi să cumpere obliga­ţiuni, este performerul primelor opt luni din an cu un randament de 11,75%. Pe locurile al doilea şi al treilea se situează BCR Obligaţiuni cu un randament de 5,26% şi Raiffeisen Ron Plus cu o performanţă de 4,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO