Burse - Fonduri mutuale

După Fondul Proprietatea I, urmează Fondul Proprietatea II. În subterane ia amploare o nouă piaţă gri de despăgubiri în valoare de 3 miliarde de euro

După Fondul Proprietatea I, urmează Fondul Proprietatea...

Autor: Roxana Pricop

03.07.2015, 00:08 6223

În timp ce procurorii DNA îi anchetează pe samsarii retrocedărilor din anii 2005-2011, persoane influente acumulează acum puncte de despăgubiri pe care le vând apoi către trei fonduri străine de investiţii, ce acţionează după modelul fondului american Elliott la Fondul Proprietatea. Acum se coagulează noua bulă speculativă cu puncte, după cea a acţiunilor la FP.

„Trei fonduri străine de investiţii sunt acum principalii cumpărători de pe piaţa gri a punctelor de despăgubiri. Punctele se tranzacţionează acum la preţuri de 30-40% din valoarea no­minală, iar de anul viitor punctele vor putea fi folosite pentru a cumpăra terenuri din fondul imobiliar naţional“, a spus Iulian Lepa, avocat specializat în despăgubiri.

Internetul este plin de anunţuri de tipul „Ai puncte ANRP şi doreşti să le vinzi? Intraţi aici“ sau „Cumpăr decizii ANRP de compensare prin puncte, emise în baza Legii 165/2013. Plata se face pe loc. Rog seriozitate“, prin care persoane private cumpără puncte cu care din 2016 vor putea participa la licitaţii unde sunt scoase la vânzare terenuri şi imobile de la stat din cadrul fondului naţional imobiliar.

Acest fond va fi un fel de Fondul Proprietatea II, doar că nu va fi format din pachete minoritare de acţiuni la companiile din energie (Petrom, Hidro­electrica, Romgaz), ci din terenuri, imobile şi păduri.

În fondul naţional imobiliar ar urma să intre o suprafaţă de 400.000 de hectare formată din terenurile aflate în prezent în administrarea ADS, terenu­rile institutelor şi staţiunilor de cercetare şi ale ministerelor. De asemenea, Romsilva mai dispune de 3,2 milioane de hectare de pădure. Potrivit evaluărilor făcute de ZF în 2013, valoarea estimată a acestui fond naţional imobiliar este de 11 miliarde de euro.

Acest fond imobiliar va fi mai mare decât Fondul Proprietatea unde statul român a vărsat acţiunile la perlele ener­getice în valoare de 12 miliarde de lei (cca 3 mld. euro).

Astfel că şi piaţa gri a punctelor are o amploare mult mai mare decât cea a acţiunilor FP.

Estimând la 11 miliarde de euro valoarea fondului şi un preţ de tranzacţionare de 30% din valoarea nominală a punctului (un punct egal un leu) ar rezulta o valoare de 3 miliarde de euro a pieţei gri a punctelor, potrivit estimărilor ZF.

La fel s-a întâmplat în 2005-2011 cu despăgubirile plătite de ANRP sub formă de acţiuni la Fondul Proprietatea. Fondul american de hedging Elliott Associates, azi cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, a intrat în acţionariatul fondului prin achiziţii începute încă din anii 2009-2010, când FP nu era listat la bursă, iar acţiunile erau disponibile la vânzare la preţuri extrem de joase (0,2 lei-0,3 lei/titlu) pe piaţa gri. Alături de Elliott au mai cumpărat acţiuni FP înainte de listare şi fondul american Cartesian, care a acumulat 2,7% din FP de pe piaţa gri, dar şi fondurile suedeze de investiţii administrate de East Capital. Cartesian a avut reprezentant local pe Nicolae Ivan, primul preşedinte al FP.

Acumularea de pachete mari de acţiuni, de 1% sau chiar 2% din capitalul Fondului Proprietatea, înainte de listarea la bursă din ianuarie 2011, nu ar fi fost posibilă dacă nu ar fi fost despăgubirile de la ANRP. Potrivit unui clasament făcut de ANRP, cele mai mari 30 de despăgubiri au fost acordate în principal cesionarilor de dosare şi nu foştilor proprietari de drept.

Subiectul retrocedărilor a revenit ieri în atenţia publică după ce surse judiciare au declarat pentru Mediafax că Horia Simu, supranumit şi bancher al cuprului şi cesionarul care a încasat cele mai mari despăgubiri de la ANRP, a fost percheziţionat ieri de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru un dosar din 2006-2008. Prejudiciu adus statului ar fi de 55 milioane de euro.

Simu, în calitate de cesionar, a primit despăgubiri de 466 milioane de lei de la stat român prin ANRP, fiind pe primul loc în topul celor mai mari despăgubiri încasate de cesionari. Potrivit unui raport efectuat de Curtea de Conturi la ANRP în perioada 2007-2012, Horia Simu a plătit pentru drepturile litigioase circa 1,5 milioane dolari.

Până la închiderea ediţiei, procurorii DNA nu a emis niciun comunicat de presă în care să confirme percheziţiile la domiciliul lui Horia Simu. El nu a făcut niciun fel de comentarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO