Burse - Fonduri mutuale

Electrica oferă circa 800 mil. lei pentru exit-ul FP din filiale

Electrica oferă circa 800 mil. lei pentru exit-ul FP din...

Autor: Roxana Pricop

29.03.2016, 00:04 290

Grupul de distribuţie Electrica (EL) ar urma să ofere circa 800 milioane de lei pentru participaţiile minoritare pe care Fondul Proprietatea (FP) le deţine la filialele sale, potrivit unor surse apropiate negocierilor.

Fondul Proprietatea este acţionar cu câte 22% din capitalul filialelor Electrica Distribuţie Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud, Electrica Furnizare.

Fondul îşi evaluează activul net la 841 milioane de lei participaţiile la cele patru filiale ale Electrica după ce în noiembrie anul trecut a urcat valoarea acestora cu 71,3 milioane de lei.

Reevaluarea a avut loc în contextul în care pe 10 noiembrie 2015 acţionarii Electrica au aprobat reluarea negocierilor cu Fondul Proprietatea pentru achiziţia participaţiilor minoritare la filialele grupului.

Fondul Proprietatea a primit pachetele minoritare de acţiuni la cele patru filiale ale grupului Electrica de la statul român la înfiinţare, în 2005. „Costul de achiziţie“ pentru toate cele patru pachete minoritare de acţiuni este de 422 milioane de lei, iar FP le-a evaluat la 841 milioane de lei, aproape dublu.

Rămâne de văzut dacă FP va accepta oferta Electrica.

Surse apropiate negocierilor susţin că FP ar fi cerut un preţ mai mare de 841 milioane de lei, respectiv o primă faţă de evaluarea din activul net. Cu toate acestea însă, celelalte vânzări de active pe care le-a făcut FP pe bursă s-au derulat la un discount cuprins între 6% şi 12% faţă de preţul din piaţă.

Miercuri 31 martie expiră termenul limită pe care acţionarii grupului de distribuţie Electrica l-au dat consiliului de administraţie pentru a negocia cu Fondul Proprietatea achiziţia participaţiilor minoritare pe care acesta le deţine la filialele grupului.

Potrivit deciziei acţionarilor din AGA ţinută pe 10 noiembrie 2015, consiliul de administraţie al Electrica va trebui să încheie procesul de negociere până la data de 31 martie 2016, încheierea procesului va fi urmată de publicare preţului oferit. La momentul finalizării procesului de negociere, consiliul de administraţie este obligat să facă public preţul oferit, fie el acceptat sau nu de către Fondul Proprietatea, împreună cu argumentaţia economică care a stat la baza ofertei, potrivit deciziei acţionarilor.

Fondul a încercat înainte de listarea Electrica la bursă să facă un schimb „unu la unu“ pentru participaţiile la subsidiare şi să primească astfel 22% din Electrica, însă statul nu a fost de acord. Fondul a angajat încă din 2012 banca americană Citigroup să îi găsească un cumpărător pentru aceste participaţii, dar nu a reuşit până în prezent să le vândă.

Electrica dispunea de numerar şi depozite bancare de 2,18 miliarde lei la finalul anului trecut, în creştere cu 3,3% faţă de 2014. Raportat la capitalizarea bursieră a companiei, lichidităţile reprezintă 55%. Mare parte din lichidităţi provin din oferta publică de acţiuni de 1,9 miliarde de lei derulată de grup în iunie 2014. 

La finalul lunii februarie, Fondul Proprietatea avea în titluri de stat şi depozite 225 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO