Burse - Fonduri mutuale

Electrica, prinsă în vâltoarea scăderii burselor externe

Electrica, prinsă în vâltoarea scăderii burselor externe

Autor: Adrian Cojocar

11.07.2014, 00:07 1719

Acţiunile distribuitorului de energie Electrica Bucureşti (EL) au pierdut ieri 1,8% din valoare pe volume ridicate, de 39,1 mil. lei, şi au scăzut în numai patru zile de la debutul pe bursă sub preţul din oferta de listare, după ce au căzut victimă corecţiilor mai severe de pe bursele internaţionale. Electrica se tranzacţiona ieri la 10,8 lei/acţiune, cu 1,8% sub preţul din ofertă, de 11 lei/titlu.

Astfel, investitorii care au subscris la Electrica mizând pe o evoluţie asemănătoare cu oferta de succes de la Romgaz au pierdut până în prezent circa 8 mil. euro potrivit calculelor ZF. Totuşi o parte dintre micii investitori, care au primit acţiuni Electrica „la reducere“, respectiv la un preţ de 10,45 lei/acţiune, au încă un mic profit.

Principalul indice al bursei de la Bucureşti, BET, a coborât pe parcursul zilei de ieri cu peste 1,5% şi a închis şedinţa pe mi­nus cu 0,5%, bursa locală fiind prinsă în hora scăderilor externe.

„Scăderile de la Electrica nu au legătură cu societatea ci cu trendul pieţei. Sunt scăderi de peste 100 de puncte pe indicii burselor din Germania şi SUA, iar vânzătorii sunt un pic speriaţi de o eventuală corecţie pentru că pieţele externe au ajuns la maxime. Corecţiile au legătură şi cu Portugalia dar şi cu evenimentele din Irak, totuşi nu cred că trebuie să ne panicăm“, spune Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest.

WikiZF: Profilul companiei Electrica Bucureşti

Scăderile din afară s-au accentuat după ce în Portugalia, acţiunile celei de-a doua bănci din sistem, Espirito Santo Financial Group, au suferit un declin abrupt, de 17% şi au fost retrase de la tranzacţionare. Evoluţia a fost cauzată de faptul că una din companiile aparţinând grupului portughez nu şi-a putut plăti la timp investitorii în obligaţiuni.

Pe bursa de la Bucureşti investitorii au reacţionat negativ, acţiunile Fondului Proprietatea pierzând 1,2%, una dintre cele mai mari corecţii consemnate de titlurile FP anul acesta, iar acţiunile Romgaz şi Transelectrica au căzut cu 1,4% şi respectiv 1,2%.

Printre cele mai afectate au fost acţiunile SIF-urilor, cele ale SIF Banat-Crişana închizând şedinţa de tranzacţionare pe minus cu 3,5%, iar cele ale Moldova au pierdut 1,6% din valoare.

Bursa din SUA a deschis şedinţa de joi cu o scădere de circa 1% la nivelul principalului indice, S&P 500, iar ulterior corecţiile s-au mai temperat, arătând un declin de 0,6% la ora 19:00 la Bucureşti (ora 12:00 în SUA).

Indicii burselor europene, din Germania şi Franţa erau pe minus cu 1,4% şi respectiv 1,2%, spre finalul zilei de joi.

Peste debutul acţiunilor Electrica pe bursa de la Bucureşti s-au suprapus în zilele anterioare şi corecţiile de pe bursa austriacă, acolo unde Erste, proprietarul celei mai mari bănci locale, BCR, a anunţat că ar putea finaliza anul cu o pierdere record, de 1,6 miliarde de euro. Ştirea a trimis acţiunile Erste la pământ, acestea pierzând peste 25% din valoare în câteva zile. Ieri titlurile Erste au închis şedinţa de la Bucureşti în scădere cu 3,4%.

„Dacă pieţele vor continua evoluţia negativă mă aştept ca Electrica să testeze 10,7 lei/acţiune şi să se apropie de 10,5 lei/titlu. Investitorii reacţionează mai rapid la Electrica decât în cazul altor companii de pe bursă pentru că existau multe aşteptări şi sunt un pic dezamăgiţi. Nu anticipau că acţiunilor vor scădea sub 11 lei atât de rapid, însă cum am mai spus este vorba de un context nefavorabil pe pieţe“, a precizat Murgoci.

De la începutul anului, indicele BET, care urmăreşte cele mai importante 10 companii de pe bursa de la Bucureşti, arată încă un plus de 4,7%.

 

O noua provocare pentru manageri: coordonarea si motivarea de la distanta a echipelor

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO