Burse - Fonduri mutuale

Electrica raportează profit de 59 mil. lei la trei luni, comparativ cu o pierdere de 51 mil. lei în T1/2017

Electrica raportează profit de 59 mil. lei la trei luni,...

Autor: Cristina Bellu

16.05.2018, 14:44 201

Grupul Electrica (EL), cel mai mare furnizor local de energie electrică, cu 3,6 miliarde de lei capitalizare, a raportat la trei luni un profit net de 59 mil. lei, faţă de un rezultat negativ de 51,2 mil. lei înregistrat în perioada similară a anului trecut, şi venituri de 1,34 mld. lei, în scădere cu 2,8% faţă T1/2017.

„Experienta anului 2017, unul atipic pentru piaţa de energie, si masurile pe care le-am adoptat, inclusiv regândirea modelului de afaceri, au dat rezultate. Ma bucur să pot spune că deciziile strategice au fost eficiente şi că redresarea graduală care se preconiza la începutul anului este din ce în ce mai vizibilă.”, explică rezultatele Catalin Stancu, Director General Electrica.

În primul trimestru al anului, EBITDA a crescut la 191 milioane lei, cu 141 milioane lei, faţă de perioada similară a anului anterior, iar volumul investitiilor în reţea a fost de 121 milioane lei, in crestere 34%, de la 90 milioane lei in T1/2017.

Compania a raportat un profit operational de 81 milioane lei, în creştere semnificativă comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand societatea a raportat o pierdere operaţională de 47 milioane lei, pe fondul preţurilor crescute de achiziţie de energie, ca urmare a crizei de pe piaţa de energie de la începutul anului trecut.

În acelaşi timp, cheltuielile cu achiziţia de energie au scăzut cu 22% în primele trei luni din an, la 742 milioane lei, ca rezultat al creşterii semnificative a preţurilor energiei electrice pe piaţa românească, in contextul celui mai mare consum de energie electrica din ultimele decenii, cand s-au inregistrat preturi record la electricitate, care au afectat intreaga piaţă.

Veniturile din segmentul de distributie de energie au crescut cu 34 milioane lei la 617 milioane lei, fata de primul trimestru al anului trecut; contributia segmentului de distributie de energie electrica la veniturile totale ale Grupului este de 45,7%.

Raportul Electrica  menţionează că veniturile din segmentul de furnizare de energie electrică au scăzut cu 165 milioane lei faţă de primul trimestru 2017, la 1.03 mld. lei , in principal din variatia veniturilor din PRE (“Parte Responsabila cu Echilibrarea”); contributia segmentului de furnizare de energie electrica la veniturile totale ale Grupului este de 76%.

În perioada de trei luni incheiata la 31 martie 2018, Grupul a distribuit 4,52 TWh de energie electrica catre un numar de aproximativ 3,72 milioane de utilizatori, reprezentand o scadere a cantitatii de 2,5% fata de perioada similara a anului anterior.

Astăzi, acţiunile Electrica au crescut cu 1,32%, ajungând la o cotaţie de 10,78 lei.

Acţionarul principal al Electrica este statul roman, reprezentat prin Ministerul Energiei (48,7805%), urmat de  Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, cu o deţinere de 6,925%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO