Burse - Fonduri mutuale

Electrica scoate 51% din acţiuni pe bursă pe 10 iunie. Preţ: 390 mil. euro

Foto Shutterstock

Autor: Roxana Pricop

23.05.2014, 00:08 7653

Oferta publică de vânzare de acţiuni derulată de Electrica, companie cu venituri de peste 5,5 miliarde de lei, care alimentează cu energie Transilvania şi nordul Munteniei, va începe pe 10 iunie şi va dura zece zile lucrătoare, până pe 23 iunie, potrivit unor surse din piaţă.

Statul va scoate la vânzare 51% din acţiunile companiei şi se aşteaptă să strângă peste 390 de milioane de euro de la investitorii locali şi de la cei de pe bursa de la Londra.

Oferta Electrica este aşteptată să fie cea mai mare listare de pe bursa de la Bucureşti, peste cea derulată de Romgaz în toamna anului trecut.

În premieră, statul le va garanta micilor investitori care vor subscrie la ofertă un prag minim de 1.000 de ac­ţiuni, echivalentul unei sume de circa 3.600 de euro dacă este luată în calcul suma de peste 390 milioane de euro pe care vrea să o strângă statul de la investitori. La o evaluare de 390 de milioane de euro a ofertei de 51% din acţiuni, întreaga Electrica ar valora 764 de milioane de euro, adică de şapte ori profitul net pe 2012.

WikiZF: Profilul companiei Electrica Furnizare SA

Companii similiare Electrica se tranzacţionează pe bursele externe la multipli de 5-10 ori profitul net.

Primii 10.000 de mici investitori care vor subscrie la oferta Electrica au garantat că vor primi 1.000 de acţiuni la companie. Este un mare pas înainte făcut de Guvern pentru că la oferta Romgaz micii investitori nu au avut subscrierile garantate şi au primit de 17 ori mai puţine acţiuni decât au subscris, din cauza subscrierilor foarte mari alimentate în principal de creditele acordate de bănci.

„Prin garantarea subscrierilor, vrem să încurajăm investitorii de retail să participe la ofertă şi pe românii care au economii pe care le ţin la bancă“, a spus pentru ZF Gabriel Dumitraşcu, directorul direcţiei de privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie, cel care coordonează privatizarea Electrica din partea statului.

Pentru micii investitori care subscriu la ofertă în prima săptămână, statul le va acorda şi discounturi de preţ similare celor folosite în oferta Romgaz. În cazul ofertei Romgaz, reducerea de preţ prevăzută în ofertă pe tranşa de retail a fost de 5% din preţul final de ofertă pentru subscrierile din prima săptămâ­nă şi de 3% pentru restul zilelor.

„Garantarea subscrierilor în oferta Electrica este o decizie bună. Ar fi fost şi mai bine dacă s-ar fi procedat la fel şi la Romgaz. Am participat la oferta Romgaz şi din acţiuni sub­scrise în valoare de 10.000 de lei am primit acţiuni în va­loare de doar 1.000 de lei. La oferta Romgaz am participat pentru că nu am mai vrut să-mi ţin banii la bancă, unde do­bân­da ajunsese la valori minuscule“, a spus Lucian Pătră­şescu, investitor la oferta Romgaz.

Analiştii spun că atractivitatea acţiunilor Electrica pentru in­vestitorii mici stă în faptul că compania are un profit reglementat şi deci stabil şi predictibil, distribuie dividende şi spre deosebire de companii precum Petrom sau Romgaz nu are presiunea reînnoirii rezervelor.

„Oferta Electrica este mai atractivă decât cea derulată de Romgaz, pentru că Electrica nu are presiunea reînnoirii rezervelor de resurse, reţelele de distribuţie vor exista şi peste 20 de ani, necesită doar investiţii de întreţinere şi mo­dernizare. În plus, Elec­trica are profitul regle­mentat. Este ade­vărat că nu va avea creşteri spectaculoase ale câşti­gurilor, ci va avea profituri stabile, şi mai important: are potenţial de a remunera in­vestitorii cu dividende care să aducă un ran­da­ment de 5-7%, cât este media în sectorul utili­tăţilor”, a spus analistul Mihai Căruntu, şeful departamentului de cercetare la BCR.

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

Electrica este un hol­ding format din trei filiale de distribuţie (Distribuţie Muntenia Nord, Distribuţie Tran­sil­vania Nord şi Distri­buţie Transilvania Sud), o filială de furni­zare (Electrica Furni­zare) şi două societăţi de servicii – Electrica Serv şi filiala Electrica Ser­vicii Ener­getice Mun­tenia.

Compania este acum controlată în proporţie de 100% de stat. Prin listarea la bursă, statul va renunţa la control şi va rămâne cu o participaţie de 49% din companie. Oferta de vânzare se va derula sub forma unei majorări de capital de 105% (din capitalul actual) la care statul nu va subscrie, iar toţi banii obţinuţi de la investitori vor rămâne la dispoziţia companiei pentru dezvoltare.

Distribuţia de energie este o activitate extrem de profitabilă, companiile din acest sector beneficiind de un cvasimonopol în regiunile unde-şi desfăşoară activitatea, iar activitatea lor este reglementată de stat.

Ca şi companie de tip holding, Electrica obţine venituri din serviciile de consultanţă şi management pe care le oferă sucursalelor sale şi din dividendele încasate de la acestea. În 2012, Electrica a înregistrat un profit net de 452 milioane de lei şi venituri de 5,5 miliarde de lei, potrivit rezultatelor financiare consolidate. Azi compania va anunţa rezultatele financiare pe 2013 şi pe primul trimestru din 2014.

Sindicatul de brokeri care intermediază oferta Electrica este format din Citigroup, BRD, Raiffeisen Bank, Société Générale şi Swiss Capital. Brokerii sunt responsabili de atragerea unei cereri de până un miliard de dolari de la investitorii locali şi străini astfel încât privatizarea să se fac la un preţ bun, iar odată compania listată, cotaţia acţiunii să crească. Într-o notă de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern cu strategia de privatizare Electrica, departamentul pentru Energie a anunţat că „având în vedere dimensiunea estimată a IPO Electrica, cererea necesară ce trebuie generată de sindicat este de 800-1.000 de milioane de dolari (610-770 mil. euro – n.red.)“.

Atragerea de investitori străini de calibru este şi unul dintre motivele pentru care oferta Electrica se va derula şi pe bursa de la Londra, unde se vor tranzacţiona GDR-uri.

Oficialii guvernului alături de brokerii din consorţii poartă discuţii cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cel mai mare investitor instituţional străin din România, pentru a subscrie la oferta Electrica, potrivit unor surse din piaţă. BERD a participat şi la oferta Romgaz şi a cumpărat 1,9% din companie pentru 50 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO