Burse - Fonduri mutuale

Electrica vrea să obţină acordul acţionarilor pentru investiţii de 860 mil. lei

Electrica vrea să obţină acordul acţionarilor pentru...

Autor: Radu Bostan

10.06.2015, 00:05 895

Grupul de distribuţie Electrica (sim­bol bursier EL) încearcă din nou să treacă de acţionari planul de investiţii în reţele pentru acest an după ce prima variantă de buget a fost respinsă de stat în urmă cu două luni.

Noua propunere de buget măreşte cu 30% cheltuielile de investiţii previzionate pentru acest an până la 860 mil. lei, însă şi aşa bugetul este cu 40% mai mic decât suma promisă investi­torilor la listarea companiei, în urmă cu un an.

Ca monopol natural, veniturile şi profitul Electrica derivă din tariful de distribuţie, stabilit de autoritatea de reglementare (ANRE) în funcţie de o rată de rentabilitate (RRR) şi baza activelor reglementate (BAR), adică valoarea contabilă a activelor folosite în serviciul de distribuţie. Cum rata de rentabilitate este fixă, distribuitorii trebuie să investească mai mult şi să crească valoarea BAR pentru a obţine profituri mai mari.

Electrica va prezenta acţionarilor pe 9 iulie un buget de investiţii de 860 milioane de lei pentru 2015, mai mare cu 28% faţă de cel propus pe 27 aprilie şi care a fost respins de stat, acţionarul majoritar, pe motiv că era prea redus com­parativ cu angajamentul din pros­pectul de listare. Cea mai mare parte din investiţii, adică 773 milioane de lei, ar urma să meargă către distribuţia de energie, alocarea fiind cu 30% mai mare decât la propunerea anterioară.

WikiZF: Profilul companiei Electrica

Potrivit prospectului de ofertă de vânzare de acţiuni prin care compania a atras 1,9 miliarde de lei de la investitorii locali şi de pe bursa din Londra, Electrica avea de gând să investească 1,39 miliarde de lei în 2015, şi un total de 6,2 miliarde de lei de-a lungul perioadei 2014-2018.

Ulterior, ANRE nu a mai fost de acord cu planul de investiţii din prospect, probabil pentru că ar fi cauzat majorări consistente de tarife de distribuţie pentru clienţii din arealul acoperit de Electrica. În ianuarie 2015, autoritatea a fixat companiei un plan de investiţii cu valoarea la jumătate faţă de programul din ofertă.

Noul program va fi finanţat în proporţie de 90% din sursele proprii ale com­paniei, restul urmând să vină din cre­dite şi din fonduri europene. Elec­trica încearcă de aproape un an să fruc­tifice cei peste 2 miliarde de lei care încă îi stau în conturi după listarea pe bursă.

Dincolo de planul de investiţii, acţio­narii vor discuta şi remuneraţia boar­dului şi a directorului general, aceasta fiind o altă iniţiativă respinsă ante­rior de acţionarul majoritar. Elec­trica propune ca membrii Consiliului de Ad­ministraţie să câştige 3.000 de euro brut pe lună, plus 1.000 de euro brut pentru fiecare şedinţă la care participă şi încă 1.000 de euro brut pentru parti­ci­pa­rea la şedinţele comitetelor consultative.

Schema actuală aprobată în sep­tembrie 2014 prevede că membrii boar­dului primesc un venit fix lunar brut de 2.500 de euro, plus o sumă variabilă de până la 10.000 euro brut, pentru îndeplinirea unor ţinte de perfor­manţă.

În ceea ce priveşte directorul ge­neral, Electrica propune ca acesta să pri­mească un salariu fix între 7.000 şi 10.000 de euro brut pe lună, plus o re­mu­neraţie variabilă între 25.000 şi 60.000 de euro brut pe an (30-50% din re­mu­neraţia fixă) pentru îndeplinirea unor ţinte de performanţă.

Pe lângă acestea, directorul general al Electrica ar mai fi recompensat şi cu un pachet de acţiuni virtuale, care ar fi răscum­părate de companie la finalul mandatului la preţul din piaţă al titlurilor EL.

Potrivit calculelor ZF, dacă această ini­ţiativă ar fi aprobată, directorul ge­neral ar primi acţiuni virtuale echi­valente cu 0,013-0,026% din capi­talul com­paniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO