Burse - Fonduri mutuale

Elveţienii au finalizat preluarea Azomureş, dar preţul este în continuare secret

Elveţienii au finalizat preluarea Azomureş, dar preţul este în continuare secret

Autor: Carol Dan - Mediafax, Adrian Ionut Cojocar

22.03.2012, 00:06 1500

Traderul elveţian de îngrăşăminte şi cereale Ameropa a finalizat preluarea Azomureş Târgu-Mureş (AZO), prin firma Pelican Fertilizers, pe care o controlează.

"Pelican Fertilizers este noul deţinător a 100% din acţiunile Eurofert Investments, precum şi a 100% din acţiunile Azomureş Holdings, care deţin împreună în mod direct 75,8% din titlurile Azomureş", se arată într-un comunicat emis de reprezentanţii Chimpex Constanţa (CHEM), firmă controlată de Azomureş în proporţie de 90,42%.

Ei nu au precizat însă şi valoarea tranzacţiei prin care elveţienii au preluat Azomureş.

Azomureş nu raportase nimic până ieri, la închiderea ediţiei, deşi este listată la prima categorie a BVB, în timp ce Chimpex este listată pe RASDAQ.

Odată cu oficializarea tranzacţiei, noul acţionar al Azomureş trebuie să lanseze ofertă de preluare către acţionarii minoritari în termen de trei luni de la finalizarea tranzacţiei. Ameropa trebuie să lanseze o ofertă pentru restul de 24,2% din acţiunile Azomureş, pe care nu le controlează.

Nefiind disponibile date privind valoarea tranzacţiei, principalul reper pentru acţionarii minoritari de la Azomureş rămâne valoarea capitalurilor proprii ale companiei care la 31 decembrie 2011 se cifrau la 1,08 miliarde de lei (circa 251 mil. euro). Valoarea contabilă pe acţiune (active nete raportat la numărul de acţiuni - n. red.) la aceeaşi dată este de 2,058 lei/unitate, cu 16% peste ultimul preţ din piaţă al titlurilor Azomureş (AZO). Valoarea activelor nete pe acţiune este unul dintre indicatorii care se vor lua în calcul la stabilirea preţului pe care-l vor primi acţionarii Azomureş în ofertă.

La preţul de 2,058 lei/acţiune, Ameropa ar fi obligată să scoată din buzunar 248 mil. lei (57 mil. euro) pentru a prelua restul participaţiilor de la minoritarii Azomureş, din care Fondul Proprietatea, care deţine 10,74% din acţiunile companiei, ar încasa circa 262 milioane de lei (60 milioane de euro). În acest caz, Fondul Proprietatea (FP), principalul acţionar minoritar al Azomureş cu o participaţie de 10,7% din acţiuni, ar încasa 116,3 mil. lei (26,7 mil. euro).

Prin achiziţia Azomureş, Ameropa preia şi operatorul portuar Chimpex Constanţa.

Valoarea tranzacţiei s-ar putea situa în intervalul 150 mil. euro - 300 mil. euro, având în vedere preţul acţiunilor Azomureş din ultimele luni, dar şi rezultatele raportate de companie. Anul trecut, producă­torul de îngrăşă­minte a înregistrat un profit net record de 365 mil. lei (86 mil. euro), mai mare cu 19 mil. lei decât profitul preliminar raportat în februarie, conform convocatorului adunării generale a acţionarilor (AGA) publicat ieri pe bursă. Profitul va rămâne la dispoziţia companiei, se mai arată în convocator. Pe ordinea de zi mai este şi alegerea unui nou consiliu de administraţie, care va fi numit probabil de noul acţionar.

Grupul Ameropa, controlat de omul de afaceri elveţian Andreas Zivy, este unul dintre cei mai mari traderi de produse agricole din Europa. Elveţienii mai deţin în România traderul de cereale Ameropa Grains (fostul Comcereal Constanţa), care are importante capacităţi de depozitare a cerealelor în Dobrogea.

Ameropa şi investitorii turci care controlau până de curând Azomureş, prin Eurofert şi Azomureş Holdings, au anunţat în noiembrie 2011 că au încheiat o "serie de înţelegeri" pentru cumpărarea producătorului de îngrăşăminte chimice din Târgu Mureş.

Ameropa deţine în România Ameropa Grains Constanţa (CCRL), fosta Comcereal Constanţa, care a preluat numele acţionarului majoritar. Ameropa Holding controlează 96% din titlurile Ameropa Grains.

Titlurile Azomureş se tranzacţionau miercuri la BVB la preţul de 1,799 lei, în scădere cu 0,06%, nivel la care compania este evaluată pe bursă la 216 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO