Burse - Fonduri mutuale

Elveţienii dau un vot de încredere: Prima mare bursă a lumii care îşi lasează propriul exchange de criptomonede complet reglementat

Elveţienii dau un vot de încredere: Prima mare bursă a...

Autor: Alexandra Cepăreanu

06.07.2018, 13:55 588

Six, compania care deţine şi operează Bursa din Elveţia, a anunţat astăzi că intenţionează să-şi lanseze propria platformă de tranzacţionare pentru criptomonede complet reglementată, arătând un interes instituţional din ce în ce mai mare faţă de piaţa criptomonedelor în ciuda scăderilor de preţuri, relatează Business Insider.

Noul Six Digital Exchange va fi supravegheat de către Banca Naţională Elveţiană şi de autoritatea de supraveghere elveţiană FINMA, anunţă compania.

„Acesta  este începutul unei noi ere pentru infrastructura pieţelor de capital”, a spus Dijsselhof, CEO-ul companiei Six. „Pentru noi este foarte clar faptul că o mare parte din ceea ce se întâmplă acum în spaţiul digital va defini viitorul industriei noastre”.

Elveţia este unul dintre mediile europene cele mai „prietenoase” pentru criptomonede, unde reglementatorii au încercat să ofere directive şi legislaţie clară şi permisivă atât pentru companii cât şi pentru persoanele care operează cu monede digitale.

Noua platformă SIX va fi lansată în prima jumătate a anului viitor şi va oferi clienţilor o tranzacţionare end-to-end (n. red. de la producător la consumator), reglementare şi servicii de custodie pentru activele digitale, precum token-urile Bitcoin şi ICO.

Investitorii şi atreprenorii elveţieni spun că investitorii instituţionali pregătesc infrastructura necesară pentru a intra în acest spaţiu de business. Unul dintre investitori a descris actuala tulburare a pieţei ca fiind „pregătirea pentru luna septembrie” – o lună asociată cu volume mari de tranzacţionare post-vară în lumea investiţiilor.

Thomas Zeeb, directorul de valori mobiliare şi burse din cadrul SIX a spus că „în prezent, spaţiul digital se confruntă cu o serie de provocări. Acestea includ absenţa reglementării care să asigure securitate,  transparenţă, stabilitate şi responsabilitate – toate acestea contribuind la lipsa de încredere”.

Zeeb a subliniat custodia activelor digitale spunând că este esenţială în acest business şi că SIX va rezolva această problemă prin rolul său de „furnizor recunoscut i reglemenatat de infrastructură, care oferă toate etapele într-o formă integrată şi sigură”.

Decizia companiei în ceea ce priveşte lansarea platformei vine în ciuda unei prăbuşiri a valorii criptomonedelor, dar şi a scăderii volumelor de la începutul anului până în prezent.

Bitcoin, cea mai activă criptomonedă după valoarea de tranzacţionare, s-a prăbuşit de la aproximativ 20.000 de dolari pe token la puţin peste 6.000 de dolari ieri.

Pe de altă parte, operatorul american de criptomonede Bittrex a anunţat un joint-venture cu Invest.com pentru a construi o nouă platformă de tranzacţionare pentru criptomonede în Uniunea Europeană.

Itai Avneri, investitorul „Invest.com", a declarat că „scopul nostru este să devenim platforma cea mai recunoscută în UE şi apoi în ţări din întreaga lume".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO