Burse - Fonduri mutuale

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Bursa se sufocă fără mari listări. Pilonul II spune că se va muta spre alte pieţe sau alte clase de active. Radu Crăciun, BCR Pensii: Ne vom bloca. Nu vom mai avea ce să cumpărăm la Bucureşti

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Zilnic de la 9.30 pe zf.ro şi facebook/zf

Autor: Alexandra Matei, Liviu Popescu

08.04.2021, 07:30 2167

♦ Fondurile de pensii au avut în 2020 un randament mediu de 6,2%, de trei ori peste rata inflaţiei, adică un câştig net de 900 mil. euro pentru participanţi, în pofida efectelor pandemiei, dar şi a căderilor bursiere din primăvară.

Din cauza lipsei marilor listări, Bursa de la Bucureşti devine prea mică pentru fondurile de pensii private Pilon II în contextul în care astfel de fonduri sunt alimentate lunar cu aproximativ 800 de milioane de lei din contribuţii, sumă care trebuie investită. 

Astfel, se poate ajunge la blocaj, iar Pilonul II – care de exemplu şi-a majorat deţinerea la Banca Transilvania de la 18% la 23% în 2020, şi care are ca principală strategie acumularea pe termen lung, va fi nevoit să se orienteze pe pieţe externe sau alte clase de active, avertizează cel care conduce administratorul cu cel mai performant fond de pensii din ultimii 10 ani.

„Din punct de vedere al Bursei, aici nu e nevoie să speculăm nimic. Este suficient un calcul matematic simplu, care arată că pe tendinţa actuală pe care o vedem, din punct de vedere al creşterii fondurilor de pensii private şi al stagnării listării la bursă, în final, ne vom bloca. Practic nu vom mai avea ce să cumpărăm la Bursa de la Bucureşti, iar asta ne va duce pe alte burse sau pe alte clase de active“, spune Radu Crăciun, preşedinte APAPR şi director general BCR Pensii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO