Burse - Fonduri mutuale

Energia eoliană nu mai merge: Petrom a anunţat că a vândut parcul eolian Dorobanţu către Transeastern Power pentru 23 de milioane de euro

Energia eoliană nu mai merge: Petrom a anunţat că a...

Autor: Departamentul Economic

20.07.2017, 17:43 735

Finalizarea tranzacţiei este condiţionată de îndeplinirea condiţiilor uzuale, inclusiv aprobarea Consiliului Concurenţei.

Strategia OMV Petrom, ca grup integrat de petrol şi gaze, este de a se concentra asupra activităţilor de bază. Mai specific, în divizia Downstream Gas se urmăreşte consolidarea poziţiei de lider pe piaţa de gaze, maximizarea beneficiilor modelului de afaceri integrat de gaze şi electricitate şi extinderea regională. Activitatea de producţie energie eoliană nu se înscrie în direcţiile strategice ale companiei.

OMV Petrom a anunţat intenţia de vânzare a parcului eolian Dorobanţu la începutul anului 2016.

Parcul eolian Dorobanţu este localizat în sud-estul României şi include 15 turbine Vestas V-90 cu capacitate de 3 MW fiecare. Capacitatea electrică eoliană totală instalată a României este estimată în prezent la 3.000 MW, deci parcul Dorobantu are o pondere de circa 1,5%. În 2016, acesta a avut o producţie netă de electricitate de 0,08 TWh şi a primit 128.000 de certificate verzi, jumătate din ele fiind eligibile pentru vânzare începând cu 1 ianuarie 2018.

Tranzacţia nu va avea un impact semnificativ asupra indicatorilor financiari şi operaţionali ai OMV Petrom, în condiţiile în care profitul operaţional, respectiv activele OMV Petrom Wind Power SRL reprezintă mai puţin de 1% din indicatorii corespondenţi ai Grupului OMV Petrom, iar producţia de electricitate reprezintă ~3% din producţia totală de electricitate a Grupului.

Transeastern Power B.V. este o subsidiară a Transeastern Power Trust, un producător independent de energie electrică care deţine si operează instalaţii care produc energie electrică din surse regenerabile (eolian, solar şi hidro). Transeastern Power Trust a fost fondat în 2014 şi este listat pe TSX Venture Exchange din Canada.

OMV Petrom are o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 64 milioane barili echivalent petrol în 2016 şi o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual. Compania operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW şi un parc eolian de 45 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a 784 benzinării, la sfârşitul lui martie 2017, sub două branduri, OMV şi Petrom.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO