Burse - Fonduri mutuale

Erste a luat prin surprindere pieţele anunţând pierderi de 1,6 mld. euro din ajustări de active

Erste a luat prin surprindere pieţele anunţând pierderi de 1,6 mld. euro din ajustări de active

Autor: Andrei Chirileasa

11.10.2011, 00:07 1756

Erste Group (EBS), acţionarul majoritar al BCR - cea mai mare bancă din România, este prima bancă europeană care decide să scoată la lumină pierderile produse de criza economică şi de deciziile politice în ultimii ani, anunţând ajustări de peste 1,6 mld. euro în portofoliu.

În contextul în care la nivel european se fac paşi mari spre un al doilea bailout, adică noi ajutoare de stat acordate băncilor după cele din 2008, condiţia salvării sectorului financiar ar putea fi transparentizarea acestuia, cred analiştii. În aceste condiţii, decizia Erste ar putea fi primul exerciţiu de transparenţă, în condiţiile în care şi alte bănci importante ar putea fi obligate în următoarea perioadă să-şi scoată la lumină "scheletele din dulap", respectiv expunerile cu probleme.

Criza din 2008 a fost accentuată mai ales de faptul că nimeni nu ştia cu exactitate la cât se ridică expunerile cu probleme ale fiecărei bănci în parte. Drept consecinţă, acţiunile băncilor au fost lovite deopotrivă pe pieţe, înregistrând scăderi puternice, iar multe au fost nevoite să apeleze la ajutoare de stat, deşi nu aveau expuneri pe SUA şi pe creditele subprime. Un faliment al Greciei ar putea avea urmări similare la nivel european. Prin faptul că Erste a ieşit ieri şi a anunţat pierderi de 1,6 mld. euro, dar şi faptul că are doar 10 mil. euro expunere pe datoriile suverane ale Greciei şi Portugaliei, şefii băncii şi-au asumat scăderea cu 13,5% a ac­ţiunilor, care a şters ieri un miliard de euro din valoarea băncii, dar speră să evite o prăbuşire mai mare şi o vânzare incontrolabilă a acţiunilor Erste în momentul în care Grecia ar intra în faliment.

"Speranţele noastre că vom vedea o soluţie pentru criza datoriilor suverane din Europa au scăzut considerabil în ultimele două săptămâni. De aceea ne aşteptăm ca această situaţie să aibă un impact asupra economiei reale şi de asemenea asupra regiunii noastre, deşi într-o mai mică măsură. Cu scopul de a pregăti Erste Group pentru o perioadă prelungită de incertitudine am luat măsuri radicale la nivelul bilanţului", a anunţat Andreas Treichl, CEO al Erste Group.

El a precizat că ajus­tările din portofoliu nu vor afecta capitalul băncii şi va pregăti banca să înfrunte mai bine turbulenţele viitoare.

"Măsurile luate astăzi vor transforma un profit de aproximativ 700 mil. euro pentru primele trei trimestre ale anului 2011 în pierdere. Dar toate aceste măsuri sunt singulare şi ne pregătesc ca bancă să înfruntăm această situaţie. Indicele Core Tier 1 şi lichiditatea puternică, care sunt indicatori cheie pentru soliditatea băncii în aceste vremuri, nu vor fi afectate. Susţinut de activitatea operaţională continuă puternică, indicele Core Tier 1 va rămâne la sfârşitul acestui an neschimbat faţă de sfârşitul anului 2010", a explicat Treichl.

Cele mai mari pierderi vin din Ungaria

Erste şi-a înregistrat cele mai mari pierderi pentru subsidiara din Ungaria, unde şi-a făcut ajustări şi provizioane care totalizează 762 milioane de euro. De asemenea, grupul a anunţat că-şi va recapitaliza banca din Ungaria cu 600 mil. euro.

Aceste ajustări sunt consecinţa deciziilor Guvernului de la Budapesta, care a hotărât fixat cursul de schimb aplicat la rambursarea creditelor ipotecare în valută. Astfel, băncile pierd circa 25% din valoarea creanţelor la creditele ipotecare în franci elveţieni, în cazul în care clienţii rambursează integral creditele până la finalul anului, potrivit calculelor Erste. Austriecii estimează pierderi de 500 mil. euro în acest an în Ungaria, iar conducerea Erste este acum la cuţite cu Guvernul ungar, condus de Viktor Orban. Treichl l-a ameninţat pe Orban că va muta toate afacerile din Ungaria în Cehia şi România şi a atacat pe toate căile deciziile Guvernului.

În piaţă sunt şi speculaţii că anunţul de ieri al Erste ar fi gândit tocmai ca o răzburare faţă de tratamentul pe care Ungaria l-a aplicat băncilor. Logica ar fi următoarea: dacă Erste face ajustări atât de mari în Ungaria, atunci şi celelalte bănci de pe piaţa ungurească vor fi nevoite să facă provizioane, iar percepţia investitorilor faţă de investiţiile în această ţară se va înrăutăţi. Analiştii nu cred însă în acest scenariu.

"Şi alte bănci cu operaţiuni în Ungaria şi portofolii în CHF (franci elveţieni Ð n. red.), de exemplu OTP, au afirmat că vor înregistra pierderi ca urmare a măsurilor autorităţilor de acolo. Ajustările realizate de Erste au fundament economic, nu credem că sunt realizate din motive subiective", spune Alexandru Combei, analist pe sectorul bancar al firmei de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment.

Treichl îşi apără în continuare pariul pe BCR

Tranzacţia cu SIF-urile pentru preluarea pachetului de 30,12% pe care acestea îl deţin la BCR a determinat şi necesitatea reevaluării băncii româneşti în portofoliul Erste.

Deşi normele contabile internaţionale în vigoare nu obligă Erste să-şi reevalueze în contabilitate participaţia la BCR, pentru investitori este evident că valoarea la care banca românească se găseşte în activul Erste nu mai reflectă valoarea de piaţă actuală. SIF-urile vor primi cash şi acţiuni Erste în valoare de circa 108 mil. euro (la 1 septembrie 2011) pentru pachetele de 6% din BCR, evaluând banca la 1,8 mld. euro. Cum preţul acţiunilor Erste a scăzut între timp pe burse, valoarea tranzacţiei şi implicit a BCR este şi mai mică.

În 2005, Erste a plătit 3,75 mld. euro pentru 62% din acţiunile BCR, evaluând banca la de şase ori capitalurile proprii. Diferenţa dintre preţul plătit şi capitalurile proprii a fost înregistrată în bilanţul Erste ca goodwill sau fond comercial. Acest fond comercial a mai fost ajustat o dată la finele lui 2008 cu circa 480 mil. euro, iar la finele lui 2010 valoarea lui era de 1,8 mld. euro. Din această valoare, Erste scade acum 700 mil. euro.

Fondul comercial este partea cea mai semnificativă prin care BCR se regăseşte în bilanţul Erste. Pe lângă acest fond comercial, Erste mai are înregistrate relaţiile cu clienţii (customer relationships) ale BCR în valoare de 375 mil. euro (la finele lui 2010) şi brandul BCR, în valoare de 303 mil. euro, potrivit raportului anual al Erste. În plus, capitalurile proprii ale BCR sunt consolidate în capitalurile proprii ale Erste.

"Ajustarea pentru fondul de comerţ era aşteptată de mult timp, având în vedere evaluarea BCR din 2006 şi credem era unul dintre motivele pentru care acţiunile EBS au subperformat. Piaţa deja penalizase acţiunile Erste şi o marcare a activelor la piaţă credem că până la urmă reflectă parţial viziunea investitorilor (în ciuda ajustării preţului Erste de astăzi)", explică Alexandru Combei.

În ciuda ajustărilor pe care a fost nevoit să le realizeze la BCR, Andreas Treichl, CEO-ul Erste susţine că nu a făcut o greşeală intrând pe piaţa românească.

"În privinţa României, după cum ştim cu toţii am plătit un preţ ridicat în 2006 pentru a intra acolo, într-o perioadă de boom. Din punctul de vedere al situaţiei de astăzi, preţul a fost într-adevăr ridicat. Din punct de vedere strategic, nu veţi găsi pe nimeni în Consiliul de Administraţie sau în Consiliul de Supraveghere care să spună că intrarea în România nu a fost un lucru bun. Nu aveam de unde să ştim că va veni criza la un an după achiziţie. Avem o bancă foarte bună în România, dar suntem într-o situaţie dificilă şi a trebuit să realizăm o amortizare foarte mare", a afirmat ieri Treichl.

Reevaluarea BCR şi SIF-urile

Decizia Erste de a ajusta cu 700 mil. euro (627 mil. euro după taxe) valoarea fondului comercial al BCR vine în contextul în care austriecii au semnat recent un acord cu patru SIF-uri privind preluarea a 24,12% din acţiunile BCR printr-o tranzacţie evaluată iniţial la 435 mil. euro. Tranzacţia evalua BCR la circa 1,8 mld. euro, la începutul lunii septembrie, faţă de o evaluare de 6 mld. euro la privatizare, în 2005. Austriecii au plătit atunci 3,75 mld. euro pentru 62% din acţiunile BCR, banca fiind evaluată la de şase ori capitalurile proprii.

Astfel, diferenţa dintre preţul de achiziţie şi capitalurile proprii ale BCR a fost înregistrată în contabilitate de Erste ca goodwill (în româneşte fond comercial). Sumar, goodwill-ul reprezintă valoarea contabilă a potenţialului de business conform planului de afaceri. Actualele norme contabile internaţionale nu forţează Erste să reevalueze goodwill-ul în cazul BCR, însă şefii Erste au decis această reevaluare, în condiţiile în care investitorii nu mai cred că acea valoare înregistrată în bilanţul Erste reflectă valoarea actuală a BCR, mai ales în condiţiile în care tranzacţia cu SIF-urile evaluează banca la o valoare mult mai mică. Austriecii au motivat ajustarea fondului comercial prin performanţele mai slabe ale economiei româneşti. Ajustarea nu are niciun impact direct asupra BCR.

La finele anului trecut goodwill-ul BCR în bilanţul Erste era de circa 1,8 mld. euro, potrivit raportului anual al Erste.


Hotărârile boardului Erste

  • Reevaluarea portofoliul Credit Default Swap (CDS) la valoarea de piaţă actuală (circa 4,9 mld. euro). Acestă măsură va duce la pierderi de 180 mil. euro pentru primele nouă luni din 2011.

  • Reducerea expunerii suverane faţă de statele PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia, Spania) de la 1,9 mld. euro la sfârşitul anului 2010 până la 0,6 mld. euro la T3 2011. Expunerea cumulată faţă de Grecia şi Portugalia se reduce la 10 mil. euro. (Erste nu precizează aici dacă reducerea expunerii s-a făcut prin vânzarea de active sau prin reevaluarea acestora).

  • România: Amortizarea fondului comercial cu 700 mil. euro (627 mil. euro după taxe) pe fondul unei reveniri mai lente a economiei. (Cu alte cuvinte, Erste reevaluează în contabilitate participaţia la BCR în scădere cu 627 mil. euro.)

  • Ungaria: Amortizarea integrală a fondului comercial, de 312 mil. euro, şi constituirea unor provizioane de risc suplimentare de 450 mil. euro. Cost total - 762 mil. euro.

  • Amânarea cu cel puţin un an a răscumpărării capitalului participativ de 1,2 mld. euro deţinut de statul austriac. Erste va plăti în continuare dobânzi pentru acest capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO