Burse - Fonduri mutuale

Erste: BNR ar putea elibera 4 miliarde de lei în piaţă prin reducerea rezervelor minime pentru lei

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Marius Oncu

12.12.2013, 20:29 613

Necesarul brut de finanţare al României va înregistra anul următor un declin de peste 7%, la 65 de mi­liarde de lei, în timp ce costurile de împrumut ale guvernului ar putea urca uşor din cauza eveni­men­telor externe şi a riscurilor politice asociate alegerilor, estimează analiştii băncii austriece Erste, acţionarul majoritar al BCR.

Necesarul de finanţare din acest an, de 70 de miliarde de lei, este echivalent cu 11,2% din PIB, în timp ce pentru anul următor statul are nevoie de fonduri reprezentând 9,8% din PIB.

De la începutul anului, Ministerul Finanţelor a împrumutat de pe piaţa internă 46,5 miliarde lei, la care se adaugă emisiuni în valută, interne şi externe, de 3,07 miliarde de euro şi 1,5 mi­liarde de dolari.

Datoria guverna­mentală este în prezent distribuită mai echilibrat în timp, iar baza de in­ves­titori s-a extins prin creş­terea ponderii străinilor.

„Ca urmare a stra­tegiei Mi­nis­terului de Finanţe de prelungire a sca­den­ţelor emi­siunilor de obli­gaţiuni în mone­dă locală de pe piaţa internă şi de control al cos­turilor împru­muturilor, datoria guver­namentală este în prezent distribuită mai echilibrat pentru următorii ani. Şi baza de investitori s-a extins semnificativ în 2013, iar nerezidenţii deţineau în toamna acestui an 22% din obligaţiunile şi titlurile emise în lei, în creştere de la nivelul de 6% înregistrat în urmă cu un an“, se arată într-un raport al Erste privind perspectivele pieţei de obligaţiuni anul următor.

BCR este intermediarul ofertei de obligaţiuni corpo­rative derulate de Trans­electrica, în valoare de 200 de milioane de lei.

BNR va menţine do­bân­da de politică mo­ne­ta­ră la 4% anul ur­mă­tor, în con­textul inflaţiei încă scă­zute, estimează analiştii băn­cii. De ase­menea, BNR va re­duce probabil rezervele minime pentru lei la 12% la începutul anului viitor, ceea ce ar trebui să elibereze 4 mi­liar­de de lei pe piaţă.

Politica băncii centrale va influenţa randa­mentele pentru maturităţi pe termen scurt, în timp ce scadenţele pe termen lung vor fi afectate de evenimente externe, precum reducerea programului Rezervei Federale a SUA (Fed) de cumpărări de active, şi de evoluţia contextului politic intern.

„Nu excludem o nouă reducere a dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale în ianuarie, dar probabilitatea de a vedea rata-cheie sub 3,75% sunt reduse“, se arată în raport.

Erste estimează că randamentele titlurilor guvernamentale cu scadenţa la cinci ani se vor situa la 4,9% în iunie 2014 şi la 5,1% în decembrie 2014. La cea mai recentă licitaţie pentru vânzare de obligaţiuni cu maturitate de cinci ani, derulată în urmă cu o săptămână, Ministerul Finanţelor a acceptat un randament mediu de 4,9% pe an.

Reducerea programului Fed de cumpărări de active, normalizarea inflaţiei şi riscurile politice asociate alegerilor prezidenţiale programate pentru sfârşitul anului 2014 indică o creştere treptată a costurilor la care se împrumută guvernul.

O îmbunătăţire a ratingului şi efectul pozitiv al acordului stand-by preventiv cu FMI şi UE ar putea diminua presiunea pentru creşterea randamentelor în monedă locală, însă tendinţa generală în sensul unor randamente mai mari persistă.

Reducerea programului Fed de cumpărări de active va avea un impact limitat asupra pieţei obligaţiunilor din Europa Centrală şi de Est în 2014, în timp ce factorii interni ar trebui să atenueze creşterea randamentelor, notează Erste.

Fed cumpără lunar obligaţiuni în valoare de 85 de miliarde de dolari pentru a sprijini economia americană. Lichidităţile mari introduse astfel în sistemul financiar au susţinut pieţele de capital la nivel global şi au condus la declinul costurilor de împrumut. Banca centrală urmăreşte cu atenţie evoluţia eco­nomiei SUA pentru a decide când să înceapă reducerea achiziţiilor lunare.

Eventuala decizie a Fed de a reduce sprijinul pentru economie a îngrijorat investitorii, care iau în calcul o posibilă modificare încă de la şedinţa din decembrie a băncii.

BNR a redus în acest an rata dobânzii de politică monetară în mai multe etape, de la nivelul de 5,25% pe an, stabilit în martie 2012. Prima tăiere din acest an a fost la începutul lunii iulie (de la 5,25% la 5% pe an), aceasta fiind urmată de încă trei ajustări, în august (la 4,5% pe an), în octombrie (la 4,25% pe an) şi în noiembrie ( la 4% pe an).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO