Burse - Fonduri mutuale

Evoluţia pieţelor externe îndeamnă investitorii la prudenţă

Evoluţia pieţelor externe îndeamnă investitorii la...

Autor: Stefan Musgociu

30.01.2014, 19:38 483

Bursa de la Bucureşti a încheiat şedinţa de joi în stagnare, indicele general al pieţei, BET-C, revenind la nivelul de miercuri chiar în ultimele minute, datorită creşterilor înregis­trate de acţiunile OMV Petrom (SNP) şi BRD (BRD).

„Piaţa autohtonă resimte unda descen­dentă care a afectat în ultimele zile bursele externe din cauza unor factori coroboraţi, incluzând recentele declaraţii ale Fed, retragerile din pieţele emergente şi nu în ultimul rând o foarte bună evoluţie a burselor în ultimele luni. Ultimul aspect îndeamnă la prudenţă şi marcare rapidă a profiturilor existente. Chiar şi cu aceste scăderi, trendul ascendent al principalelor pieţe externe nu este invalidat, însă teritoriul pe care îl parcurg pieţele acum este unul extrem de dificil şi îndeamnă la observare atentă“, a declarat Mihai Chişu, broker la Swiss Capital.

În ultimele aproape două săptămâni, indicele general al Bursei de la Bucureşti a scăzut cumulat cu 2,9%, în condiţiile în care pieţele emergente traversează cel mai slab început de an din 2008, din cauza retragerilor masive de capital care au urmat deciziei Rezervei Federale a SUA de a reduce programul de achiziţii de obligaţiuni începând din luna ianuarie. Economiştii anticipează că banca va continua să reducă în trepte programul, acesta urmând să se încheie până la sfârşitul acestui an.

WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom

WikiZF: Profilul companiei BRD

La fel ca în şedinţele anterioare, acţiunile celor cinci SIF-uri au resimţit corecţiile de pe bursele externe, astfel că aceste titluri au coborât în primele două ore cu până la 2,76%. Titlurile SIF-urilor au fost vizibil afectate în ultimele şedinţe de corecţiile de pe pieţele externe, coborând de joi până luni cu 3,43% - 5,62%, pentru ca marţi să revină uşor pe verde cu 0,23% - 1,22%.

La finalul şedinţei de joi, titlurile celor cinci SIF înregistrau scăderi cuprinse între 0,54% şi 1,9%. Cea mai lentă scădere a fost consemnată de titlurile SIF Transilvania, iar acţiunile SIF Oltenia şi SIF Banat-Crişana au înregistrat cele mai vizibile corecţii. Acţiunile SIF Transilvania au înregistrat cel mai ridicat rulaj din acest sector, de 2,6 milioane lei, iar titlurile SIF Muntenia au consemnat cele mai mici tranzacţii, de aproape 1,2 milioane lei.

„Piaţa se menţine într-un registru destul de volatil, cu precădere sectorul SIF-urilor, care este sensibil afectat. Cred că rezultatele financiare înregistrate de companii anul trecut (şi care vor fi anunţate în luna februarie - n.r.) vor regrupa interesul investitorilor pentru anumite categorii. Ma aştept ca în perioada următoare să se discute din ce în ce mai mult despre profiturile obţinute de companii şi estimări de randamente ale dividendelor ca alternative faţă de dobânzile bancare“, a mai spus brokerul.

WikiZF: Profilul companiei SIF Oltenia

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 41,4 milioane lei (9,1 milioane euro), cu 14% sub rulajul de miercuri, de 48,4 milioane lei (10,6 milioane euro). Aproape două treimi din lichiditatea de joi au reprezentat transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (aproape 16,2 milioane lei, din care două deal-uri de 10,2 milioane lei), BRD (5,3 milioane lei) şi Transgaz (5,1 milioane lei, inclusiv trei deal-uri de 4,4 milioane lei).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 31.01.2014

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO