Burse - Fonduri mutuale

Evoluţiile de la Bursă se vor diferenţia pe seama rezultatelor din T1

Evoluţiile de la Bursă se vor diferenţia pe seama rezultatelor din T1

Autor: Stefan Musgociu

23.03.2011, 23:40 36

Bursa a stagnat miercuri pe un rulaj de 11,4 milioane de euro,după două şe­din­ţe de creştere, iar pie­ţele străine s-au calmatdupă săptămânile agitate din ultima perioadă. Liviu Avram, şefuldeparta­men­tului de vânzări al firmei de bro­keraj NBG SecuritiesRomânia, spune că piaţa s-a întors în a doua parte a şedinţei şipentru că unii investitori au marcat o parte dintre profituri.

"După creşterile susţinute de ieri, piaţa a deschis într-onotă optimistă, însă aceasta s-a disipat pe seama mar­cărilor deprofit. În prezent, în piaţă se pare că se încearcă o consolidarela preţurile de acum. Privind în ansamblu, se manifesta un interescrescut la cumpărare, alimentat de previziunile pozitive la nivelulevoluţiei economiei româneşti pentru anul în curs, cât şi depropunerile de dividend deja anunţate", a declarat Avram.

Acţiunile Zentiva (SCD) au crescut din nou cu 15%, atingândpentru a treia sesiune consecutiv limita maximă de variaţie admisăpentru majoritatea titlurilor de la BVB, astfel că în ultimele treişedinţe au urcat în total cu 52%.

Consiliul de Administraţie al companiei propune distribuirea a125 milioane lei din profitul de anul trecut şi rezerve sub formăde dividende.

Dacă vineri şi marţi foarte puţini investitori au fost dispuşisă vândă acţiuni Zentiva, în şedinţa de miercuri în piaţă au fostintroduse mai multe ordine de vânzare. Astfel, tranzacţiile demiercuri au însumat 2,3 milioane lei, faţă de doar câteva zeci demii de lei în sesiunile de vineri şi marţi.

Deşi în prima parte a şedinţei, bursa a crescut uşor, după ora13:00 cele mai multe acţiuni au revenit la cotaţii foarte apropiatede nivelurile de la finalul sesiunii anterioare, odată cu trecereaburselor vest-europene pe scădere. Primele zece acţiuni în funcţiede lichiditate, analizate de indicele BET, au încheiat ziua lapreţuri în scădere în medie cu 0,13%. Indicele BET-FI a înregistratun recul de 0,46%.

"În apropierea datelor ex-dividend (datele de la carecumpărătorii ac­ţiunilor nu mai au dreptul să primească divi­dende- n.r.), evoluţiile acţiunilor se vor diferenţia pe seamarezultatelor pe pri­mul trimestru, în funcţie de aştep­tărileinvestitorilor, cât şi pe seama previziunilor ajustate pentruperioada următoare", a mai spus Avram.

Titlurile FP şi Transgaz (TGN) s-au clasat pe primele douăpoziţii în topul lichidităţii, cu operaţiuni de 15,3 milioane leişi, respectiv, 6,5 milioane lei. Cotaţia acţiunilor Fondului ascăzut nesemnificativ, cu 0,08%, la 0,6115 lei, iar titlurileTransgaz au avansat cu 2,3%, la 267 lei.

Transgaz a anunţat marţi că ar urma să acorde dividende record,de 338,7 milioane lei, sumă de 2,2 ori mai mare decât ceadistribuită anul trecut.

Tranzacţia negociată a fost realizată la 0,612 lei, preţ similarcu ultima cotaţie de marţi.

Un rulaj apropiat cu al acţiunilor Transgaz au înregistrat şititlurile SIF Oltenia (SIF5), cu care au fost realizate operaţiunide 6,1 milioane lei. La finalul sesiunii, aceste acţiuni eraucotate la 1,532 lei, preţ în scădere cu 0,65%.

De urmăritastăzi

  • Acţiunile Zentiva Bucureşti (SCD), care au continuat seria deaprecieri cu 15% pentru a treia şedinţă la rând după anunţulcompaniei privind distribuirea unui dividend brut record, de 0,1376lei/acţiune. Titlurile producătorului de medicamente au închis ziuala un preţ de 1,505 lei/unitate.
  • Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) care reintră mâine latranzacţionare după ce compania a operat o majorare de capital învaloare de 120 milioane de lei. Noile titluri vor intra înportofoliile acţionarilor după înregistrarea lor la RegistrulComerţului.
  • Acţiunile SIF Transilvania, după ce societatea a primit maimulte propuneri de la acţionari privind acordarea de acţiunigratuite din profitul anului trecut, în timp ce alţi acţionari arvrea acordarea unui dividend de 0,04 lei sau de 0,055lei/acţiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO