Burse - Fonduri mutuale

Exclusiv online: Cum este mai bine ca investitor, să vinzi şi să cumperi în fiecare zi sau aştepţi creşterea portofoliului?

15.06.2010, 00:00 37

Asaltaţi de ştirile privind riscul de default al unor stateloreuropene, investitorii în acţiuni ajung adesea în praguldisperării, nemaiştind ce să facă: să vândă, să cumpere sau săaştepte revenirea. Brokerii spun că cel mai bine este să rămânăfideli strategiei cu care au pornit la drum.

"În aceste vremuri tulburi, cuvântul de ordine pentruinvestitori este precauţia. Dacă sunt speculatori zilnici, atuncisă profite la maxim de volatilitatea din piaţă. Acest tip deinvestitori trebuie să aibă tăria de caracter să îşi închidăpoziţia conform planurilor iniţiale, chiar dacă e pe pierdere.Marea problemă pe piaţa locală de acţiuni este că majoritateainvestitorilor sunt speculatori pe creştere, iar pe scăderi devincaptivi pentru că trag speranţe că piaţa îşi va reveni", spuneMihai Chişu, broker la societatea de brokeraj IFB Finwest.

Pentru investitorii de portofoliu, orientaţi pe termene mailungi de timp, un comportament activ de achiziţii i-ar putea facecâştigători peste cinci ani.

"Investitorii care au cumpărat acţiuni din 2007, 2008, aucontinuat să acumuleze în 2009 şi în 2010 fac acelaşi lucru, arputea înregistra în 2015 cele mai mari profituri, dacă Bursa vareintra pe un trend ascedent o dată cu revenirea economiei. Piaţade acţiuni evoluează în cicluri strâns conectate de mersuleconomiei. Investitorii care au intrat pe Bursă la finele anilornouăzeci au ieşit în 2007 cu randamente de până la 1.000%. Pentru oastfel de strategie este nevoie de consecvenţă, trăsătură decaracter de mare valoare pe Bursă", adaugă brokerul.

Pentru un investitorul activ, pericolul de a cădea pradăemoţiilor, panicii şi euforiei este mult mai mare decât pentru uninvestitor "pasiv", care îşi nu îşi propune neapărat să bată piaţaci să îi urmeze evoluţia, incluzând în portofoliu acţiuni incluseîn indicii de referinţă.

De exemplu, la începutul lunii mai, când aşteptărileinvestitorilor privind situaţia Greciei au evoluat de la panică laeuforie, Bursa de la Bucureşti a încheiat şedinţe în apreciere cupeste 10% sau în scădere de 5% în decursul aceleiaşi săptămâni.Şansele ca un speculator să iasă câştigător speculând şi peapreciere şi pe scădere pe termen foarte scurte de timp suntaproape de minime, spun brokerii, cu toate acestea pentru uninvestitor de portfoliu extremele Bursei din luna mai nu auînsemnat neapărat arsuri de stomac dacă a profitat de corecţiipentru a cumpăra acţiuni ieftine.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO