Burse - Fonduri mutuale

Exclusiv online: De ce suma ai nevoie ca sa traiesti din investitii pe Bursa

21.04.2010, 00:00 497

In ultimii 12 ani de zile, indicele BET a adusinvestitorilor un randament mediu anual de 16,4%, astfel ca opersoana care vroia sa incaseze 1000 de euro lunar din astfel deinvestitii ar fi avut nevoie de un capital de lucru de circa 75.000de euro (310.000 de lei) la cursul din prezent, potrivit calculelorZF. Suma nu include eventuale castiguri din dividende pe carecompaniile le pot acorda actionarilor.

Indicele BET include cele mai tranzactionate 10actiuni de pe Bursa, care sunt si printre cele mai puternice sitransparte companii de pe piata.

Brokerii nu recomanda insa celor care doresc sa-si asigureun anumit venit lunar sa investeasca toti banii pe Bursa din cauzavolatilitatii pietei.

"Sunt persoane care traiesc din tranzactii pe Bursa.Sumele pe care le invart sunt de peste 100.000 de euro. Cred ca osuma de acest gen poate fi confortabila ca sa poti sa-ti asuministe pierderi cand Bursa merge prost. Daca un investitor vine lamine ii pot spune ca poate sa inregistreze un castig de 20-30% pean cu anumite conditii. Adica economia sa n-o zbarceasca sau sa seintample vreun eveniment extraordinar care sa duca la scadereaburselor. Sunt anumite riscuri si trebuie sa te astepti ca in uniiani sa inregistrezi si pierderi", spune Adrian Manaila, directorulfirmei de brokeraj EldaInvest din Galati.

De la infiintarea Bursei, in 1997, au fost doi ani, 1998 si2008, cand piata a inregistrat scaderi abrupte, de 50% si respectiv70%, iar in rest principalul indice al Bursei, BET, a inregistratcresteri anuale, care s-a situat intre 18% si 120%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO