Burse - Fonduri mutuale

Expunerea pe acţiuni a fondurilor mutuale a ajuns la minim istoric. Ce estimează administratorii că va veni pe bursă

Expunerea pe acţiuni a fondurilor mutuale a ajuns la minim istoric. Ce estimează administratorii că va veni pe bursă

Autor: Roxana Pricop

12.10.2011, 00:08 1843

Criza datoriilor suverane a alungat fondurile mutuale de pe burse, expunerea acestora pe acţiuni scăzând până la minimul istoric de 3% din activele de 7 mld. lei la finele lunii septembrie.

Cele 60 de fonduri mutuale româneşti au o avere de 7 miliarde de lei pe care au investit-o în proporţie de 49% în obligaţiuni emise de bănci străine şi în titluri de stat, potrivit informaţiilor disponibile la finele lunii septembrie.

Circa 44,4% din avere a fost depozitată la bănci sau ţinută sub formă de lichidităţi. Fondurile aveau investiţii de doar 3% din active în acţiuni ale companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti. Ponderea acţiunilor în activele nete ale fondurilor mutuale, de doar 3%, este la minim istoric.

"Aşa cum arată structura investiţiilor putem spune că fondurile mutuale finanţează băncile locale şi străine prin plasamentele în depozite şi obligaţiuni şi nu companiile româneşti", a spus Radu Hanga, directorul general al societăţii BT Asset Management, administratorul celui mai mare fond de acţiuni, BT Maxim, cu active de 40 de milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO