Burse - Fonduri mutuale

Extremele bursei: BRD, zero dividende, firmele mici împart tot profitul

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Radu Bostan

17.03.2015, 00:07 2148

Producătorul de haine Conted Dorohoi (simbol bursier CNTE) şi producătorul de bere Bermas Suceava (BRM) fac parte dintr-un grup restrâns de companii de dimensiuni mici, dar cu tradiţie în acordarea de dividende. Chiar dacă îşi desfăşoară activitatea în unele dintre cele mai sărace judeţe din ţară, aceste firme mici, controlate de un antreprenor sau de salariaţi, aleg să împartă cu acţionarii jumătate sau chiar tot profitul modest şi să se împrumute la bănci pentru a-şi acoperi nevoile de investiţii.

Băncile au, în schimb, alte planuri pentru profitul lor. BRD, cea mai mare bancă listată şi a doua din sistem după active, nu va acorda niciun dividend în acest an. Cealaltă bancă aflată în eşalonul întâi al bursei, Banca Transilvania (TLV), nu a mai distribuit dividende din 2009, deşi a raportat profit în fiecare an.

Dar chiar dacă oferă dividende cu randamente mai bune decât ale unor companii din prima ligă, firmele mici rămân aproape invizibile, din cauza numărului redus de investitori de retail de pe bursă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO