Burse - Fonduri mutuale

Fără turbulenţe majore pe pieţele bursiere piaţa produselor structurate de la BVB a scăzut cu 20% în 2013

Fără turbulenţe majore pe pieţele bursiere piaţa...

Autor: Adrian Cojocar

30.12.2013, 12:11 384

În perioada 1 ianuarie – 19 decembrie din 2013 s-au realizat pe bursă tranzacţii cu produse structurate în valoare de aproape 530 mil. lei, nivel cu 22% mai mic decât în anul precedent, în ciuda faptului că BCR, Erste şi Raiffeisen au pus la dispoziţia investitorilor de la BVB cu aproape 50% mai multe instrumente în 2013 faţă de anul precedent.

Broker Cluj s-a lansat pe structurate la jumătatea anului trecut, ceea ce ar fi trebuit să contribuie pozitiv la creşterea rulajelor din acest an pe acest segment de piaţă.

În prezent investitorii de la bursă au de ales între 100 de certificate turbo, produse cu levier şi grad ridicat de risc şi certificate de tip index – cu grad redus de risc faţă de circa 67 câte erau la începutul anului.

Cu toate acestea speculatorii de pe bursă, care sunt principalii utilizatori ai acestor produse, au fost mai puţin atraşi de aceste instrumente în 2013 din cauză că a fost unul mult mai liniştit din punct de vedere al turbulenţelor de pe pieţele de acţiuni.

Atât indicele american S&P 500 cât şi indicele german DAX, care sunt cele mai speculate între instrumentele emise la BVB pe piaţa structutelor, au consemnat creşteri de la începutul anului de peste 25%, în contextul ieşirii zonei euro din recesiune, a scăderii abrupte a şomajului în SUA şi a progreselor pe care Grecia le-a făcut în ultimul an în vederea stabilizării economiei şi plăţii datoriei externe.

Speculatorii au nevoie de volatilitate pe pieţe pentru a putea profita de mişcările rapide într-un sens sau altul ale preţurilor activelor, iar în lipsa unor evenimente importante care să mişte puternic bursele în 2013 aceştia şi-au termperat tranzacţiile cu certificate turbo, care sunt cele mai utilizate produse structurate de la bursă.

Produsele structurate sunt instrumente financiare care speculează creşterea sau scăderea unui activ suport, care poate să fie un indice bursier, curs valutar, aur, argint, petrol sau orice altă marfă sau combinaţii de active şi instrumente financiare. Certificatele de tip turbo au un levier cuprins de obicei între 10 şi 20, motiv pentru care înregistrează fluctuaţii mari într-un timp scurt de timp, de ordinul minutelor, şi au devenit în scurt timp foarte populare în rândul speculatorilor de la BVB, mai cu seamă pentru că pot paria şi pe scăderea preţului activelor, nu numai pe aprecierea lor.

Cele mai tranzacţionate certificate turbo ale anului 2013 au fost cele care mizează pe creşterea şi scăderea indicelui german DAX, care urmăreşte evoluţia bursei din Germania.

În lipsa tranzacţiilor „short“ şi a unei pieţe lichide a derivatelor, produsele structurate au rămas singura opţiune pentru investitorii locali de a face bani şi atunci când bursa scade.

În condiţile creşterilor aproape continue ale burselor din acest an speculatorii nu au avut oportunităţi prea multe pentru a profita de corecţii cu ajutorul certificatelor turbo emise la BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO