Burse - Fonduri mutuale

Fercala, SIF Transilvania: "Am pierdut tranzactii de 60 mil. euro din cauza crizei"

Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania: Criza financiara ingreuneaza derularea tranzactiilor si afecteaza profitabilitatea acestora. Anul acesta am pierdut cateva afaceri de mare anvergura, de aproape 60 mil. euro, care erau perfectate dar care nu au mai putut fi finalizate pentru ca partenerii nostri nu au mai avut resursele necesare.

25.11.2008, 19:03 29

"In contextul actualei crize financiare, trebuie sa revedem complet strategiile pentru anul viitor, pentru ca acestea nu se vor mai inscrie in cursul normal al ultimilor doi sau trei ani. Trebuie sa ne asiguram ca avem resurse financiare suficiente astfel incat sa facem mai multe plasamente decat iesiri din afaceri. Este un moment nefavorabil sa vindem din activele pe care le detinem in prezent", a declarat pentru Ziarul Financiar Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania (SIF 3).

Nu doar strategiile de investitii au fost reconfigurate sub impactul crizei financiare, ci si tranzactiile si profitabilitatea acestora.
"Criza financiara ingreuneaza derularea tranzactiilor si afecteaza profitabilitatea acestora. Anul acesta am pierdut cateva afaceri de mare anvergura, de aproape 60 mil. euro, care erau gata perfectate dar care nu au mai putut fi finalizate pentru ca partenerii nostri nu au mai avut resursele necesare", a spus Fercala.
SIF Transilvania este unul dintre cei mai activi investitori de pe piata locala de capital, detinand participatii la aproape 300 de companii. Aproape jumatate din companiile portofoliului SIF sunt societati de tip inchis, in timp ce numarul celor tranzactionate pe Bursa se ridica la 21, iar cele listate pe piata RASDAQ sunt in numar de 114. Expunerile cele mai ridicate sunt detinute pe companiile active in turism si sectoarele bancar si de asigurari. SIF Transilvania detine pachetul majoritar de actiuni la 60 de companii, din totalul de 289 de companii cat detine in portofoliu.
"Pana la aceasta data, nu avem niciun fel de probleme la companiile din portofoliu la care detinem pachetul majoritar. Nu avem inca notificari de renuntari la contracte, dar nu este exclus sa se intample acest lucru. Ma gandesc acum la companiile care au volum mare de export", a explicat Fercala.
In ciuda crizei financiare, SIF Transilvania va continua sa investeasca in companiile din portofoliu, in directia cresterii eficientei si a perfomantelor. Pentru 2009, societatea are in plan investitii in statiunile Turism Felix, Tusnad, Buzias, THR Marea Neagra.
"In ultimul timp, se poate observa la SIF Transilvania o noua strategie, cea a unei companii de grup. In acest sens incercam sa crestem numarul de companii la care suntem actionari majoritari. Anul viitor vom incerca sa devenim actionari majoritari la inca trei sau patru companii", a anuntat Fercala. Planurile SIF Transilvania pentru anul viitor au in vedere infiintarea de noi companii legate de domeniul protectiei mediului. De asemenea, SIF Transilvania va incerca sa "recreeze" statiunea balneoclimaterica Oglinzi din Targu Neamt, o statiune infiintata prin decret regal in 1905, si distrusa dupa al doilea razboi mondial.
"Vom incepe proiectul anul viitor, si probabil ca investitia in aceasta statiune va depasi 15 milioane de euro", a continuat el.
Investitiile si consolidarea companiilor din portofoliu nu vor exclude insa investitiile pe piata de capital. Scaderea fara precedent a preturilor companiilor care se tranzactioneaza pe piata de capital este o oportunitate tentanta de investitii.
"Vom consolida aceste companii anul viitor, dar asta nu inseamna ca nu vom incerca sa facem speculatii pe piata de capital. Le facem si acum, dar mai cu prudenta, avand in vedere tentatia pe care o genereaza nivelul scazut al pretului activelor care se tranzactioneaza", a argumentat Fercala.
Evolutia titlurilor SIF Transilvania de anul acesta a stat de asemenea sub semnul corectiilor, afisand o depreciere de peste 80%. Retragerea investitorilor straini de pe piata locala, lipsa de resurse si educatie financiara a investitorilor autohtoni de a face fata panicii generalizate, sunt in opinia lui Fercala principalele cauze ale deprecierii agresive suferite de actiunile SIF Transilvania.
"O alta cauza este evolutia pretului actiunilor gratuite. Cand s-a dat drumul la tranzactionarea actiunilor gratuite, multi au inteles ca daca sunt actiuni capatate in mod gratuit, inseamna ca le pot vinde la orice pret. Investitorii nu le-au cumulat cu actiunile detinute anterior si nu au facut o evaluare a pretului titlurilor gratuite in functie de cele existente in piata, si nici daca este eficient sa vinzi sau nu", a explicat el.
Actiunile din majorarea de anul trecut, in valoare de 200 de milioane de euro (540 de milioane de actiuni), au intrat la tranzactionare la inceputul lunii iulie. Astfel, actionarii care au participat la majorarea de capital social derulata de SIF Transilvania si-au putut vinde titlurile blocate din cauza procesului cu societatea Cocor.
Conducerea SIF3, alaturi de managerii celorlalte SIF-uri, au incercat sa tempereze scaderile suferite de actiunile SIF prin achizitii in nume propriu. Astfel, Fercala si Floriean Firu, directorul general adjunct al SIF3, au cumparat pachete semnificative de actiuni din piata.
"Nici gesturile de achizitie ale managerilor de SIF-uri, nici cele ale SIF-urilor ca investitori institutionali pe piata, nu au influentat piata de capital si nici nu i-au stimulat pe altii sa faca acelasi lucru", a constatat Fercala.
Presedintele SIF3 estimeaza ca societatea va incheia anul 2008 cu rezultatele financiare mai mari cu 20% fata de cele bugetate. La inceputul anului, SIF3 estima un profit net de 14,7 mil. euro, si venituri de aproape 90 de mil.euro
Anul 2009 va fi foarte dificil pentru SIF 3 din doua perspective. Pe de o parte, evolutia rezultatelor financiare ale SIF 3 de anul viitor va fi reflectata de profiturile pe care companiile din portofoliu le-au inregistrat anul acesta.
"Pe de alta parte, va fi foarte dificil sa estimam profitabilitatea operatiunilor pentru anul viitor si nivelurile de profit. Sper sa se clarifice o serie de tendinte pana cand va trebui sa supunem atentiei actionarilor bugetul de venituri si cheltuieli pentru 2009. Dar probabil ca nu vom propune actionarilor nostri un buget inferior fata de anul precedent", a conchis Fercala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO