Burse - Fonduri mutuale

Filialele Electrica pregătesc pentru anul viitor dividende mai mici cu 12%

Filialele Electrica pregătesc pentru anul viitor...

Autor: Radu Bostan

21.04.2015, 00:05 540
Înjumătăţirea profitului din furnizarea energiei electrice, activitatea concurenţială din businessul Electrica (simbol bursier EL), va trage în jos cu 14% câştigul agregat al filialelor, care vor reduce cu 12% „bugetul“ de dividende anul viitor, de la suma record de 441 mil. lei pe care o vor distribui anul acesta.
 
Cei trei operatori regionali de distribuţie plus filiala de furnizare din grupul Electrica şi-au calculat pentru acest an un profit net cumulat de 464,8 milioane de lei, comparativ cu un câştig total de 540,4 milioane de lei realizat în 2014. Păstrând aproximativ aceeaşi rată de distribuţie, de 85%, cele patru filiale au în vedere alocarea a 388,6 milioane de lei pentru dividende, arată proiectele de buget pe care acţionarii le vor discuta pe 27 aprilie.
 
Cel mai mare impact va veni din scăderea contribuţiei Electrica Furnizare, care estimează că profitul net se va reduce anul acesta cu 54%, la 95 milioane de lei, parţial din cauza unor costuri mai mari cu achiziţia electricităţii care alimentează consumatorii casnici. Preţul la care divizia de furnizare a Electrica va cumpăra energia de la cei mai ieftini producători din ţară, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica (SNN), a fost majorat de Autoritatea de Reglementare (ANRE) cu 15% faţă de preţul de anul trecut.
 
„ANRE a crescut preţurile reglementate de vânzare ale producătorilor, justificat de ne­ce­sitatea ca aceştia să-şi recupereze costurile afe­rente impozitului pe construcţii atât pentru anul 2015 cât şi pentru semestrul I 2014“, arată conducerea companiei de furni­zare în nota de fundamentare a bugetului.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO