Burse - Fonduri mutuale

Finanţele au aprobat planul de administrare a Transelectrica pe următorii patru ani, dar mai negociază la salarii

Finanţele au aprobat planul de administrare a...

Autor: Andrei Chirileasa

30.09.2013, 21:12 678

Acţionarii transportatorului de energie electrică Transelectrica Bucureşti (TEL) au aprobat planul de administrare pentru următorii patru ani în forma propusă de consiliul de supraveghere, potrivit hotărârilor adunării generale a acţionarilor (AGA) de luni, 30 septembrie 2013.

Ministerul Finanţelor, care deţine pachetul majoritar de 58,7% din acţiunile companiei, nu a luat în seamă amendamentele la planul de administrare propuse de Fondul Proprietatea (FP), cel mai mare acţionar minoritar, cu 13,5% din acţiuni.

FP a propus reducerea criteriilor de performanţă asumate de consiliul de supraveghere în planul de administrare de la 12 la 4 şi îmbu­nătăţirea unor indicatori precum profitul operaţional înainte de dobânzi şi amortizări (EBITDA) şi rentabilitatea activelor reglementate (BAR) faţă de cei propuşi de membrii consiliului de supraveghere (CS).

De exemplu, în planul de administrare propus de CS şi aprobat de Ministerul Finanţelor, se prevede un nivel al profitului operaţional EBITDA de 509 mil. lei în 2014 şi creşterea până la 609 mil. lei în 2017, când expiră mandatul de patru ani al consiliului. FP propunea un nivel al EBITDA de 545,4 mil. lei în 2014 şi creşterea la 736,24 mil. lei până în 2017.

La rentabilitatea activelor (EBIT/BAR) consiliul de supraveghere a props un nivel de 3,86% în 2014, care ar urma să urce la 4,38% în 2017, în timp ce FP cerea o rentabilitate de 5% în 2014 şi 8% în 2017.

Acestea sunt două dintre criteriile de performanţă pe baza cărora membrii consiliului de supraveghere al Transelectrica şi membrii directoratului companiei vor fi recompensaţi cu bonusuri în următorii patru ani. Acţionarii companiei nu au aprobat ieri schema de remunerare propusă de CS, conform căreia un membru al CS ar fi putut ajunge să încaseze 1,34 mil. lei (brut) în patru ani, iar membrii directoratului ar fi ajuns la peste 8 mil. lei (brut) tot într-o perioadă de patru ani.

Ministerul Finanţelor negociază în prezent cu consiliul de supraveghere modificarea schemei de remunerare. Fondul Proprietatea a venit cu propria propunere de remunerare a conducerii Transelectrica în care componenta salarială fixă este mai redusă, iar bonusurile ar urma să fie atât în bani, cât şi în opţiuni pe preţul acţiunilor Transelectrica, astfel încât primele încasate de directori şi membri CS ar fi direct proporţionale cu randamentul acţiunilor Transelectrica.

Schema de remunerare a conducerii Transelectrica va fi discutată cel mai probabil într-o AGA viitoare.

Acţionarii Transelectrica au mai aprobat şi emisiunea de obligaţiuni în valoare de până la 900 de milioane de lei în perioada 2013-2017, conform planului de administrare. Pentru acest an, compania are planificată o emisiune de obligaţiuni în valoare de 200 mil. lei. Operaţiunea ar urma să fie intermediată de BCR.

Conform planului de administrare, compania îşi propune diversificarea surselor de finanţare şi reducerea riscului de curs valutar prin emisiuni de obligaţiuni în lei. În ultimii ani, rezultatele companiei au fost puternic afectate de reevaluarea datoriilor pe termen lung în valută, care a generat pierderi financiare şi a redus puternic profitul net.

Planul de administrare a Transelectrica prevede ca până în 2017 profitul net să urce la 68 mil. lei, faţă de nivelul de 29 mil. lei bugetat pentru anul acesta.

Transelectrica are o capitalizare de un miliard de lei (225 mil. euro).

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO