Burse - Fonduri mutuale

Finanţele preiau creanţa FP de 65 milioane de dolari împotriva WTC

Finanţele preiau creanţa FP de 65 milioane de dolari...

Autor: Roxana Pricop

20.01.2015, 00:02 527

Creanţa Fondului Proprietatea (FP) împotriva World Trade Center Bucureşti (WTC), în valoare de circa 65 mil.dolari fără dobânzi, a fost transferată înapoi Ministerului Finanţelor Publice, prin Legea 10/2015 care a intrat în vigoare pe 15 ianuarie. Noua lege aduce modificări la Legea 247/2005 care reglementează activitatea Fondului Proprietatea.

Fondul a preluat o creanţă de la fosta AVAS, care la rândul său preluase datoria de la Ministerul Finanţelor. Instituţia a garantat în 1991 un credit pe care World Trade Center l-a primit de la două bânci franceze, dar nu l-a rambursat.

În 2011, fondul a cerut intrarea în insolvenţă la World Trade Center pentru creanţa respectivă. Potrivit Legii 1 din 2015, sumele obţinute din valorificarea creanţei vor fi virate la bugetul de stat.

O altă noutate adusă de noua lege este anularea prevederilor referitoare la desemnarea societăţii de administrare a investiţiilor a FP în urma unei licitaţii internaţionale organizate de stat, având în vedere că statul nu mai deţine decât acţiuni reziduale la FP şi nu mai este majoritar aşa cum era la momentul redactării Legii 247/2005.

De asemenea, legea 10/2015 anulează articolul care stabileşte că “până la finalizarea procedurilor de despăgubire, Ministerul Finanţelor Publice va reprezenta statul român ca acţionar al Fondului Proprietatea şi va exercita toate drepturile care decurg din această calitate”. Nu este clar cine va reprezenta statul român în acţionariatul fondului, având în vedere că statul râmân mai deţine acum 2,96% din capitalul social subscris al fondului, pachet care nu dă însă drepturi de vot decât de 0,04% având în vedere că acţiunile nu au fost plătite de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO