Burse - Fonduri mutuale

Finanţele se aşteaptă ca „un crescător de oi de la munte“ să îşi fixeze dobânda la titlurile de stat

Lucian Anghel (stg.), preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, alături de Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor, premierul Victor Ponta şi Ludwik Sobolewski, director general al Bursei de Valori Bucureşti, au anunţat ieri detaliile primei oferte de titluri de stat pentru populaţiei

Autor: Roxana Pricop

04.06.2015, 00:09 1471

Prima emisiune de titluri de stat pentru populaţie pune deponenţii să fixeze singuri dobânda pe care o vor primi.

La fel ca în cazul loteriei bonurilor fiscale şi al impozitului pe bacşiş, modul în care a fost structurată prima emisiune de titluri de stat pentru populaţie scoate la lumină faptul că Ministerul Fi­nan­ţelor şi Guvernul îl lasă pe cetăţeanul de rând să îşi bată singur capul cu birocraţia şi cu informaţii financiare complicate, în loc să îi vină în ajutor şi să facă procedurile cât mai simple.

Aceasta este prima emisiune de titluri de stat din anul 2005, în ultimul deceniu statul împrumu­-tându-se doar de la bănci. Tilturile de stat se vor lista pe 26 iunie la bursa de la Bucureşti.

Deşi este destinată populaţiei de rând, chiar şi „crescătorului de oi din vârful muntelui“, după cum a spus ieri Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, achiziţia de titluri de stat de către populaţie este dificilă pentru că cel care va cumpăra va trebui să aleagă singur dobânda pe care o cere statului. Mai exact, popu­laţia va şti abia la finalul perioadei de sub­scriere, adică pe 22 iunie, ce dobân­dă va primi pentru banii cu care va împrumuta statul. Persoanelor care vor merge începând din 8 iunie la un ghişeu bancar pentru a cum­păra titluri de stat, angajatul băncii va trebui să le spună şi să le explice cât este în acea zi dobânda la titlurile de stat cu maturitate de doi ani, iar el să aleagă dintr-un in­terval de plus/minus 0,05%. De exemplu, în prezent dobânda este de circa 1,8% pe an, iar intervalul din care cum­părătorul va putea alege este de 1,75%-1,85% pe an. Dacă majoritatea celor care vor subscrie în cadrul ofertei de titluri de stat vor opta pentru o dobândă de 1,76%, de exemplu, atunci aceasta ar putea fi dobânda finală. „Apreciez faptul că statul vinde titluri de stat pentru populaţie, după ce ani la rând a fost doar clientul băncilor, însă aşa cum este structurată este o ofertă sofisticată. Do­bânda trebuia să fie transparentă, să fie cunoscută din start“, a spus Dumitru Beze, preşedintele Aso­ciaţiei In­vestito­rilor pe Piaţa de Capital (AIPC).

„Dacă vom avea cerere foarte mare, adică suprasubscriere, vom merge pe o dobândă competitivă, adică mai joasă, iar cel care a optat pentru limita superioară a dobânzii va pierde“, a declarat ieri şeful Trezoreriei Statului, Ştefan Nanu, în conferinţa de lansare a programului, la BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO