Burse - Fonduri mutuale

Fondul de investiţii al Bisericii Angliei a avut an în 2016 un randament de 17%, cel mai ridicat din ultimele trei decenii

Fondul de investiţii al Bisericii Angliei a avut an în...

Autor: Dan Grigore Ivan

23.05.2017, 00:03 404
Fondul de investiţii de 7,9 miliarde de lire sterline al Bisericii Angliei a înregistrat anul trecut un randament de 17%, cel mai ridicat din ultimele trei decenii, ceea ce l-a poziţionat în topul celor mai performante dintre instituţiile de profil.

Fondul a profitat de un cadru global prielnic, definit de aprecieri puternice ale majorităţii claselor de active în care investeşte, scrie cotidianul britanic Financial Times.

Portofoliul fondului este împărţit în proporţie de peste o treime în acţiuni, 20% în proprietăţi imobiliare, în vreme ce activele multi-asset reprezintă 13%, banii lichizi 10%, iar terenurile forestiere 4,8%.

Fondul de investiţii a înregistrat în ultimele trei decenii un randament mediu anual de aproape 10%, plasându-se de asemenea în rândul celor mai bune evoluţii la nivel mondial.

Cu toate acestea, în 2016, lira sterlină a suferit cea mai severă de­preciere din ultimii 30 ani, înclinându-se cu 16,77% în faţa monedei ame­ricane.

Biserica Angliei a vândut în 2012 acţiunile pe care le deţinea la grupul media al miliardarului Rupert Murdoch întrucât a decis că nu este etic să aibă acţiuni la o companie lovită de scandaluri.

La nivel global, cele mai cunoscute „endowment funds“ sunt reprezentate de cele ale universităţilor americane.

Cel mai mare fond dintre acestea este deţinut de Harvard, cu active de aproximativ 35 miliarde dolari, în vreme ce Yale se plasează pe locul al doilea, cu 25,4 miliarde dolari, podiumul fiind completat de Texas Systems, al cărei por­tofoliu reuneşte apro­xi­mativ 24 miliarde do­lari.

Fondul de investiţii al Universităţii Yale este condus de către David Swensen din 1985, unul dintre inventatorii instrumentului financiar denumit „swap“ şi cel care a ajutat la pro­liferarea fenomenului „endow­ment fund-ului“ datorită ran­da­men­telor impresionante înregistrate de acesta, industria căpătând chiar eticheta de „The Yale Model“.

În ultimii 20 de ani, fondul celebrei universităţi americane a înregistrat o apreciere medie anuală de peste 12%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO