Burse - Fonduri mutuale

Fondul de investiţii Broadhurst contestă alegerea noului consiliu de administraţie al Oil Terminal

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Radu Bostan

11.03.2015, 00:00 369

Fondul de investiţii Broadhurst Invest­ments, acţionar minoritar la Oil Terminal (simbol bursier OIL), contestă în instanţă modul în care a fost ales în luna februarie noul board al operatorului portuar, format aproape exclusiv din membri propuşi de Ministerul Energiei, care deţine 60% din acţiuni.

Fostul board al companiei, condus de bancherul Laurenţiu Ciocîrlan, a fost practic demis în decembrie 2014 după ce acţionarii i-au respins planul de administrare, inclusiv cu votul negativ al fondului Broadhurst, care deţine 7,6% din acţiunile OIL.

Acţionarii companiei urma să se reunească în luna februarie 2015 pentru a alege un nou consiliu de administraţie, însă doar trei candidaţi se înscriseseră până la termenul-limită.

Dar înainte de adunarea generală Ministerul Energiei a venit cu o listă proprie de candidaţi pentru board, pe care se regăseau directorul unei firme de tâmplărie PVC, şeful unui distribuitor de pudre dermatologice şi directorul unei companii de reciclare a uleiurilor uzate.

Ministerul a cerut ca administratorii să fie aleşi pe mandate de un an sau până la desemnarea unor noi membri de board, respingând propunerea iniţială a acţionarilor ca administratorii să fie aleşi prin metoda votului cumulativ.

Aceasta ar fi rezultat într-un număr mai mare de voturi pentru candidaţii susţinuţi de acţionarii privaţi ai companiei, printre care se numără şi Fondul Proprietatea (FP).

Cei şase membri ai consiliului de ad­ministraţie, inclusiv patru persoane susţinute de minister, au fost aleşi însă cu votul majorităţii acţionarilor.

Board-ul companiei este acum format din Toma-Bogdan Coştreie, Daniel-Marius Crişan, Elena David, Cristian-Florin Gheor­ghe, Dumitru Matei şi Dan Păun.

Acţiunile OIL Terminal au raportat o creştere de 1,7% în şedinţa de ieri, până la o cotaţie de 0,086 lei/titlu. La această cotaţie, capitalizarea companiei este de 49,5 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO