Burse - Fonduri mutuale

Fondul de pensii NN, care administrează pensiile a 2 milioane de români, are 1,8 miliarde de lei în acţiuni la BVB, plus 15%

Fondul de pensii NN, care administrează pensiile a 2...

Autor: Liviu Popescu

15.06.2017, 00:05 556
♦ Pe titluri de stat fondul de pensii a ajuns la o deţinere de 7,5 mld. lei în decembrie 2016, adică plus 27% faţă de ultima lună de anul trecut ♦ Pe partea de acţiuni, cea mai mare investiţie este de 365 mil. lei la Banca Transilvania.
 
Fondul de pensii obligatorii admi­nistrat de NN, cu active de 12,6 mld. lei, adică cel mai mare de pe piaţa românească, avea la finalul anului trecut 1,8 mld. lei investiţi în ac­ţiuni pe bursa de la Bucureşti, plus 15% faţă de decembrie 2015. Spre com­paraţie, în decembrie 2013 valoarea por­tofoliului NN în acţiuni la bursa româ­nească era de 700 mil. lei.
 
Practic în patru ani fondul şi-a mărit plasamentele în acţiuni româ­neşti de aproape trei ori, ceea ce arată importanţa acestor fonduri ca vehicule de finanţare a economiei româneşti. Cele şapte fonduri de pensii private obligatorii strâng indirect contribuţii de la 7 milioane de români, potrivit datelor de la Autoritatea de Supra­veghere Financiară.
 
Cu banii colectaţi, fondurile de pensii finanţează statul român prin achiziţia de titluri de stat, dar din ce în ce mai mult şi companii (chiar şi pri­vate), prin achiziţia de acţiuni şi obli­ga­ţiuni. În luna aprilie valoarea totală a contribuţiilor a fost de 636 mil. lei, plus 29% faţă de luna precedentă pe fondul creşterii salariilor, dar şi a numărului de participanţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO