Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea a recucerit pragul de 0,8 lei/acţiune

Foto: Silviu Matei

Foto: Silviu Matei

Autor: Roxana Pricop

14.07.2015, 00:05 799

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au crescut cu până la 1,46% în şedinţa de luni, cel mai mare avans zilnic din ultimele trei luni, atingând cotaţia de 0,8 lei/unitate.

Aprecierea acţiunilor FP are loc în contextul revenirii optimismului în piaţa locală de acţiuni în linie cu pieţele externe de acţiuni care au reac­ţionat la anunţul că Grecia a ajuns la un acord cu cre­ditorii europeni, fiind astfel evitat exitul din zona euro.

În şedinţa de luni, 13 iulie, in­vestitorii au încheiat tranzacţii cu 5,3 milioane de acţiuni FP în valoare de 4,2 milioane de lei, potrivit infor­ma­ţiilor disponibile la ora 17.00.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

La o cotaţie de 0,8 lei/titlu, discountul faţă de activul net la care se tranzacţionează acţiunile FP este de circa 30% raportat la o valoare a activului net de 1,18 lei la finalul lunii mai.

În următoarele zile, fondul va publica valoarea actualizată la 30 iunie a activului net unitar.

Acţiunile FP au un minus de 10% faţă de începutul anului, în condiţiile în care răscumpărările de acţiuni derulate de fond au avut un impact limitat asupra cotaţiei. De asemenea, fondul nu a derulat niciun plasament privat de acţiuni în acest an.

În 2014, astfel de plasamente ali­men­tau o creştere tem­porară a acţiu­nilor FP. În urmă cu un an, fondul a vândut 5% din Romgaz pentru 645 milioane de lei şi 13,5% din acţiunile Trans­electrica pentru 213 milioane de lei.

În prezent, cea mai valoroasă participaţie din portofoliul FP este pachetul de 18,9% din acţiunile Petrom, în valoare de 4,08 miliarde de lei. În ultima lună, acţiunile Petrom s-au apreciat cu 4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO