Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea a reuşit să mai bată un record pe o piaţă slabă, cu tranzacţii de 63 de milioane de euro într-o singură zi

Fondul Proprietatea a reuşit să mai bată un record pe o piaţă slabă, cu tranzacţii de 63 de milioane de euro într-o singură zi

Autor: Stefan Musgociu, Andrei Chirileasa

12.11.2012, 00:07 1043

Circa 3,86% din acţiunile Fondului Proprietatea (FP) s-au transferat vineri pe bursă prin intermediul a trei tranzacţii speciale (deal) în valoare de 262 milioane de lei (circa 63 milioane de euro).

Tranzacţiile, care s-ar încadra în normal pe orice piaţă de capital dezvoltată, au urcat rulajul bursei de la Bucureşti la maximul ultimelor 20 de luni, de 308,5 milioane de lei (68,3 milioane de euro). Asta în condiţiile în care media zilnică pe bursă în ultima lună a fost de circa 2-3 milioane de euro.

O lichiditate mai mare decât cea de vineri a fost înregistrată la 23 februarie 2011, când BERD a ieşit din acţionariatul BRD, vânzând aproape 5% din acţiunile băncii româneşti pentru 454,7 milioane lei (107,3 milioane euro).

Tranzacţiile cu titluri FP s-au realizat la preţul de 0,53 lei/acţiune, preţ similar cu cel de joi. Brokerii cred că deal-urile cu acţiunile Fondului Proprietatea au fost realizate fie între fonduri cu acelaşi administrator, fie operaţiunile fac parte dintr-un transfer de acţiuni contra unor warranturi. Câteva transferuri de acţiuni contra warranturi au fost realizate în luna septembrie între City of London, al doilea acţionar al FP, şi RBS Bank. Atunci, RBS Bank a preluat acţiuni FP pentru care a emis warranturi transferate către City of London.

Intervalul scurt în care au fost realizate deal-urile şi preţurile în stagnare la nivelul de joi pot indica că cele cinci pachete de acţiuni au fost transferate din portofoliul unui fond către alt fond, administrate de aceeaşi companie. Exceptând tranzacţiile negociate, bursa a continuat să evolueze în aceeaşi notă de apatie, cu variaţii uşoare ale preţurilor şi cu rulaje reduse.

Astfel, piaţa a revenit pe creştere uşoară încă de la deschidere, după ce în precedentele două şedinţe a scăzut cu aproape 1,8%. Deal-urile nu au influenţat preţul acţiunilor Fondul Proprietatea, SIF Oltenia, BRD, SIF Moldova şi Banca Transilvania pe piaţa principală.

"Cred că evoluţia acţiunilor Fondului Proprietatea este susţinută de declaraţiile premierului Victor Ponta privind o posibilă ieşire a Hidroelectrica din insolvenţă până la sfârşitul anului şi aş bănui că acest lucru se va întâmpla până la alegeri. Ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă ar permite Fondului Proprietatea să plătească dividende din profitul din acest an, iar randamentul brut al dividendului ar fi de aproximativ 7%.

Totodată, valoarea Hidroelectrica va fi din nou reflectată în activul net al Fondului. Volumele mari de pe acest emitent arată că încă există un interes deosebit pentru această acţiune", a afirmat un broker.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO