Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea ar fi dispus să vîndă din acţiunile Hidroelectrica şi înainte de listare, în funcţie de oferte

Fondul Proprietatea ar fi dispus să vîndă din...

Autor: Marius Oncu

02.11.2015, 12:13 623

Acţionarii au împuternicit, joi, administratorul să poată vinde până la 30% din totalul activelor imobilizate în anul financiar 2015 şi în anul financiar 2016. Autorizaţia va expira la data de 31 decembrie 2016. Anterior, limita se situa la 20%.

FP analizează constant portofoliul de active imobilizate şi vrea să aibă flexibilitate pentru cazul în care valoarea activelor ar creşte semnificativ sau Fondul ar primi o ofertă foarte bună.

În privinţa participaţiei la Hidroelectrica, cel mai mare activ din portofoliul de acţiuni necotate, Fondul ar lua în cacul posibilitatea de a ceda un pachet de acţiuni anterior listării. Participaţia la Hidroelectrica, evaluată la 491 milioane de euro la finele lunii septembrie, reprezintă aproximativ o treime din portofoliul de active nelistate.

"Trebuie să avem planurile A, B şi C pentru toate companiile, iar pentru Hidroelectrica planul A este listarea înainte (de vânzare, n.r.) sau vânzarea în cadrul listării, nu anterior, dar suntem investitori financiari şi dacă vine la noi cineva mâine şi spune «atât plătesc», cu siguranţă vom analiza", a spus Greg Konieczny.

FP anticipează listarea Hidroelectrica pe Bursa de Valori Bucureşti în a doua jumătate a anului următor sau în 2017.

De asemena, tot în 2016-2017 Fondul se aşteaptă ca statul să aducă pe piaţa de capital şi companiile Poşta Română, Constanţa Port, Aeroporturi Bucureşti şi Salrom, în timp ce în cazul CE Oltenia procesul este suspendat.

Participaţia la Hidroelectrica are o valoare de 491 milioane euro, deţinerea la Aeroporturi Bucureşti este evaluată la 75,2 milioane euro, cea la Salrom la aproape 32 milioane euro, cea la Administraţia Porturilro Constanţa la 29,6 milioane euro, iar cea la Poşta Română la 12,5 milioane euro. Pe de altă parte, pachetul de acţiuni la CE Oltenia este estimat la 24,2 milioane euro.

Fondul este interesat şi de vânzarea unor participaţii în distribuţiile de energie şi gaze naturale la care are deţineri minoritare.

"Suntem interesaţi să vindem, dacă preţul este corect, din portofoliul de acţiuni nelistate pe care le deţinem la companiile de distribuţie de gaze naturale şi electricitate. (...) Tranzacţia cu Electrica va avea loc mai devreme sau mai târziu, pentru că este bună pentru acţionarii Electrica şi este bună şi pentru noi. Din perspectiva noastra este doar o chestiune de timp", a spus managerul FP.

Fondul a retras în martie o ofertă către Electrica pentru vânzarea participaţiilor minoritare pe care le are la patru subsidiare ale companiei, dar este gata să reia negocierile. De asemenea, acţionari minoritari ai Electrica au convocat o AGA pentru a aproba board-ului Electrica un mandat pentru a negocia şi încheia o tranzacţie cu FP.

"Discutăm tot timpul cu Electrica, dar nu exista negocieri formale. Discutăm despre cum ar trebui facută tranzacţia, despre cum să abordăm evaluarea, dar nu există negocieri formale cu consilieri şi avocaţi. Multe depind de decizia acţionarilor pe 10 noiembrie", a declarat pentru MEDIAFAX managerul FP.

Întrebat dacă FP ar fi dispus să accepte în schimbul participaţiilor din subsidiare acţiuni la Electrica, Konieczny a afirmat că aceasta a fost una dintre opţiuni, însă înainte de listarea Electrica.

"Acum principala problemă a acţionarilor este că Electrica are prea mulţi bani. Există un risc referitor la ceea ce s-ar putea întâmpla cu aceşti bani. Sunt beneficii pentru Electrica, motiv pentru care sunt încrezător că această tranzacţie va trebui să aibă loc", a spus el.

Fondul este mai optimist în privinţa acestei tranzacţii decât în privinţa vânzărilor participaţiilor minoritare la distribuţii controlate de Enel, E.ON sau GDF.

"Electrica are motive mai puternice să cumpere, întrucât ar deveni acţionari 100%, fără minoritari. Nu este cazul Enel sau E.ON, unde este şi statul acţionar minoritar, iar statul nu şi-a exprimat, până în prezent, interesul să facă ceva", a declarat Konieczny.

FP are participaţii de câte 22% la companiile Electrica Distribuţie Muntenia Nord, Electrica Distribuţie Transilvania Sud, Electrica Distribuţie Transilvania Nord şi Electrica Furnizare, cu o valoare cumulată calculată la 189 milioane euro.

De asemenea, Fondul are un pachet de 12% din GDF Suez Energy România - 103 milioane euro, 18% din E.ON Distribuţie România şi 13% din E.ON Energie România - în total 130 milioane euro, precum şi deţineri de câte 24% la Enel Distribuţie Banat şi Enel Distribuţie Dobrogea şi de câte 12% la Enel Distribuţie Muntenia, Enel Energie Muntenia şi Enel Energie. Valoarea participaţiilor în cele cinci companii controlate de Enel este estimată la 367 milioane euro.

Totodată, Fondul notează că se află în discuţii cu Enel pentru vânzarea participaţiilor deţinute la companiile controlate de grupul italian.

În privinţa participaţiei la OMV Petrom, cel mai valoros activ din portofoliul FP, Fondul notează că analizează vânzarea de acţiuni OMV Petrom, dar că "nu este un vânzător disperat".

"Vânzarea prin GDR la Londra este o opţiune pe care o avem. Am susţinut decizia acţionarilor pentru această listare. Cu cât avem mai multe opţiuni cu atât mai bine", a spus Konieczny.

Fondul nu vizează un anumit preţ la care ar putea să vândă acţiuni OMV Petrom, dar se aşteaptă ca preţurile mici de pe piaţa petrolului să conducă la o revenire a cotaţiei.

"Nu am în minte un anumite preţ al acţiunilor, pentru că trebuie judecat ţinând cont de perspectivele cotaţiei petrolului, companiei Petrom şi ale României ca ţară. Aici consider că trebuie să conteze strategiile noastre de management", a spus şeful FP, întrebat despre un eventual nivel de preţ la care ar trebui să revină Petrom înainte ca FP să analizeze o potenţială vânzare.

Acţionarii OMV Petrom au aprobat, în septembrie, listarea secundară a companiei pe bursa de la Londra, la propunerea Fondului Proprietatea, mandatul acordat în acest sens conducerii companiei de petrol şi gaze urmând să fie valabil până la sfârşitul anului următor.

OMV este acţionarul majoritar al OMV Petrom, cu o participaţie de 51,01%, în timp ce Fondul Proprietatea are o deţinere de 19%, iar statul român are 20,6%.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi imposibil de retrocedat în natură. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO