Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea are la dispoziţie cash de 1,7 mld. lei pentru a-i linişti pe acţionari

Fondul Proprietatea are la dispoziţie cash de 1,7 mld....

Autor: Roxana Pricop

19.06.2014, 00:06 1394
Fondul Proprietatea (FP) are conturile pline cu cash de 1,7 miliarde de lei, suficienţi bani cât să recompenseze acţionarii cu dividende speciale şi să facă răscumpărări pentru a duce discountul de tranzacţionare la 15% cât cere fondul american Elliott, cel mai mare acţionar al fondului. Analiştii se aşteaptă ca fondul să deruleze a doua mare ofertă de răscumpărare în perioada următoare, după modelul celei de anul trecut.
 
Lichidităţile de care dispune în prezent Fondul Proprietatea au urcat la suma record de 1,66 miliarde de lei. Din această sumă, 390 milioane de lei sunt plasaţi în titluri de stat, 73 milioane de lei sunt în depozite, alte 557 milioane de lei trebuie să le încaseze sub formă de dividende de la companiile din portofoliu (în principal Petrom şi Romgaz) şi 645 milioane de lei obţinuţi marţi din vânzarea unui pachet de 4,99% din acţiunile Romgaz.
 
WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea
 
FP a vândut acţiunile Romgaz la un preţ de 33,5 lei/titlu, oferind astfel investitorilor un discount de aproape 6% faţă de preţul din piaţă. Anunţul vânzării făcute de FP a cauzat o scădere de 4% a acţiunilor Romgaz în şedinţa de marţi, până la un preţ de 34,1 lei. Peste 10.000 de investitori au cumpărat acţiuni Romgaz în oferta publică derulată de companie în toamna anului trecut.
 
Discountul oferit de FP pentru acţiunile Romgaz este mai mic decât cel cu care a vândut în decembrie 2013 toate cele 15% din acţiunile Transgaz când a oferit o reducere de aproape 10% şi sub discountul de 12% oferit pentru un pachet de 1,1% din acţiunile Petrom în mai 2013. În ultimul an, FP a lichidat ac­ti­ve de 1,2 miliarde de lei din portofoliu. În afară de ac­ţiunile Romgaz, FP a în­ca­sat 304 milioane de lei pentru acţiunile Trans­gaz şi 246 mi­lioa­ne de lei pentru acţiunile Pe­trom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO